Lukáš Zavacký Kultúra

Čo s vyradenými knihami? Študenti z Košíc prišli na zaujímavý nápad!

Študenti Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Košiciach sa rozhodli využiť vyradené knihy naozaj zaujímavo. Tie tak už nemusia zapadať prachom.

Ilustračný obrázok k článku Čo s vyradenými knihami? Študenti z Košíc prišli na zaujímavý nápad!
Zdroj: TASR

Vo Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach sa bude konať výstava pod názvom Druhý život knihy, ktorej sa je možné zúčastniť až do 2. mája. Žiaci spomenutej školy sa rozhodli vytvoriť 40 umeleckých objektov zhotovených z vyradených kníh.

„Naša knižnica otvára dvere nadaným kreatívnym ľuďom. Po konzervatóriu je Škola úžitkového výtvarníctva ďalšou školou, s ktorou sme nadviazali partnerskú spoluprácu. Výstava je prvým spoločným projektom, pripravujeme ďalšie. Diela študentov budú skrášľovať naše priestory aj po jej ukončení, postupne by k nim mali pribúdať ďalšie,“ povedala riaditeľka VKJB v Košiciach, Soňa Jakešová.

Podľa slov pedagogičky ŠÚV, akademickej maliarky Zdenky Blonskej, kniha spája umenie, nápad, tvorivosť a remeslo do jedného celku. Na odbore propagačnej grafiky vedie svojich žiakov od zvládnutia kaligrafie, typografie, výtvarnej prípravy, počítačovej grafiky po zadanie knihy do tlače a následne k výberu a zhotoveniu knižnej väzby.

„Každá jedna kniha ako objekt, ktorý zhotovili naši žiaci, je jedinečná. Sú hravé, nápadité, originálne. Aj preto, že z každej existuje iba jediný kus,“ zhodnotila práce žiakov Z. Blonská.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM