Michal Lendel Kultúra

Čo stojí za zmenou? Tím EHMK po novom ako K13–Košické kultúrne centrá

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo o transformácii neziskovky zastrešujúcej projekty Kunsthalle, Kulturpark, Amfiteáter, a výmenníky SPOT's . Zmena sa dotkne aj košických parkov a areálu miestneho hradu.

Ilustračný obrázok k článku Čo stojí za zmenou? Tím EHMK po novom ako K13–Košické kultúrne centrá
Zdroj: TASR

Po získaní titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) bola zriadená nezisková organizácia, ktorá mala zverený celý programový blok, ale aj investičné projekty EHMK. Keďže najmä investičné projekty – Kunsthalle, Kulturpark, Amfiteáter, a výmenníky SPOT's budú reálne fungovať aj po roku 2013, objavila sa potreba založiť novú príspevkovú organizáciu. Riadiaci orgán totiž vyslovil pochybnosti o tom, že by bola preukázaná absolútna kontrola mesta Košice ako subjektu verejnej správy nad svojim potenciálnym zmluvným partnerom – neziskovou organizáciou, aj po roku 2013.

Podľa riaditeľa košického magistrátu Pavla Lazúra by v novej príspevkovej organizácii malo pracovať približne 50 ľudí, najmä zo súčasného tímu n.o. EHMK. Táto bude založená k 1. októbru s tým, že kým nebude uskutočnené výberové konanie na jej riaditeľa, povedie ju práve riaditeľ magistrátu.

V prípade zrekonštruovaných parkov – Mestského parku a Parkov Moyzesová/Komen­ského je riadiacim orgánom predbežne odsúhlasené zverenie do správy príspevkovej organizácií zriadenej mestom Košice a to Správy mestskej zelene v Košiciach. Aktuálne sa precizuje návrh zmluvy o zverení do správy. Areál Košického hradu bol pripravený do nájmu Mestským lesom Košice, a.s., čo však riadiaci orgán neodsúhlasil a odporučil postupovať rovnakým spôsobom ako pri Parkoch. Preto sa pripravuje zverenie areálu (vrátane vybudovanej infraštruktúry) do správy SMsZ obdobne ako v prípade Parkov.

Ulička remesiel vzhľadom na charakter majetku ostáva v správe mesta Košice. Vzhľadom na vznik novej príspevkovej organizácie do programového rozpočtu mesta Košice poslanci zahrnuli bežný transfer vo výške 75000 eur, a to znížením bežných výdavkov za poskytnuté služby neziskovej organizácii Košice 2013 a znížením bežných výdavkov na prevádzku investičných objektov.

„Na decembrovom zastupiteľstve by sa mala schváliť aj stratégia nového subjektu,“ uviedol súčasný riaditeľ EHMK 2013 Ján Sudzina. Zároveň navrhol názov organizácie K13 – Košické kultúrne centrá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM