Michal Lendel Kultúra

Ďalší neopakovateľný zážitok: Košice navštívia velikáni klasickej hudby

Blížiaci sa festival klasickej hudby prilákal tento rok skutočne veľké ryby. 4. ročník tejto akcie nám tak sprostredkuje japonskú klasickú exotiku, či švajčiarsku kompozičnú dokonalosť...

Ilustračný obrázok k článku Ďalší neopakovateľný zážitok: Košice navštívia velikáni klasickej hudby
Zdroj: TASR

Hviezdami 4. ročníka medzinárodného festivalu klasickej hudby Quasars Ensemble & Košice, ktorý sa uskutoční v dňoch 18. – 22. októbra, budú dvaja poprední svetoví umelci strednej generácie. V súčasnosti najvýznamnejší žijúci japonský skladateľ, rodák z Hirošimy Toshio Hosokawa a švajčiarsky skladateľ, celosvetovo vyhľadávaný pedagóg kompozície Michael Jarrell. V krátkom čase tak prichádzajú do Košíc ďalší fantastickí skladatelia a mesto Košice sa opäť premení na Mekku súčasnej klasickej hudby.

Vzácne a pútavé budú aj rozhovory s obidvoma výnimočnými skladateľmi na začiatku koncertu, takže Košice môžu vďaka projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 zažiť ďalší neopakovateľný hudobný zážitok.

Japonská klasická exotika…

V tvorbe Toshia Hosokawu sa spája svet európskej hudobnej avantgardy s exotickými vplyvmi japonskej kultúry, najmä statickej techniky gagaku. Svoje diela kreuje motívmi monumentalitou prírody a jej živlami, skromnou a pokornou meditáciou, či japonským patriotizmom. Tu sa odráža aj jeho sklon využívať v rámci svojej hudby tradičné japonské nástroje ako shô, shômyô, koto, shakuhachi, ktoré v kombinácii s európskymi tradičnými nástrojmi vytvárajú nový rozmer klasickej hudby.

Toshio Hosokawa je však nielen výnimočným skladateľom súčasnosti, ale zároveň vzácnym umelcom – človekom, ktorý v rámci rôznych projektov dlhodobo podporuje mladú skladateľskú generáciu. Okrem iného osobne dirigoval aj premiéru skladby Kamea slovenskej skladateľky, rodáčky z Prešova, Jany Kmiťovej, v súčasnosti pôsobiacej vo Viedni.

Švajčiarska kompozičná precíznosť…

Ženevský rodák Michael Jarrell je rovnako ako Toshio Hosokawa odchovancom kompozičnej školy Klausa Hubera .Tento uznávaný skladateľ si medzinárodné renomé získal cyklom skladieb s názvom Assonance pre rozličné nástrojové kombinácie. Odvtedy komponuje výlučne na objednávky najznámejších interpretov v spolupráci s najvýznamnejšími komornými súbormi a orchestrami na svete.

Jarrell je majstrom inštrumentácie a chýrnym znalcom nástrojov, z ktorých dokáže vydolovať maximálny potenciál. Vďaka tomu sú jeho diela interpretačne mimoriadne náročné, ale zároveň aj neobyčajne sugestívne.

Ako profesor kompozície vyučuje Michael Jarrell na hudobných univerzitách vo Viedni a v Ženeve. Z jeho kompozičnej triedy vzišli aj dvaja skladatelia, pochádzajúci z východného Slovenska – Jana Kmiťová a Ivan Buffa.

Zdroj: http://www.kosice2013.sk/…ske-legendy/

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM