Michal Lendel Správy

Ďalšie snahy modernizovať košickú dopravu: Budú po meste jazdiť nové trolejbusy?

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sa chce uchádzať o príspevok na nákup trolejbusov z eurofondov. Po košických cestách by tak v budúcnosti mohlo premávať 5 až 6 nových ekologických vozidiel poháňaných elektrinou.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie snahy modernizovať košickú dopravu: Budú po meste jazdiť nové trolejbusy?
Zdroj: TASR

Košický dopravca má v evidencii 22 trolejbusov s priemerným vekom 20 rokov. Ako uviedla hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová, vzhľadom na ich vek a skutočnosť, že ide o ekologickú dopravu, akcionár s vedením spoločnosti sa rozhodli využiť eurofondy na nákup nových vozidiel.

Nákup 5 až 6 trolejbusov

„V rámci Operačného programu Životné prostredie, prioritná os 3: Ochrana ovzdušia a minimalizácia nepriaznivých vplyvov zmeny klímy, operačný cieľ: 3.1 Ochrana ovzdušia, sa DPMK bude uchádzať o príspevok na nákup trolejbusov v rámci tejto výzvy,“ povedala hovorkyňa.

Termín odovzdania žiadostí má byť do 12. mája 2014. Predpokladaná cena jedného trolejbusu sa určí na základe prieskumu trhu. Vzhľadom na objem finančných prostriedkov určených pre túto výzvu, bude možné požiadať o nákup 5 až 6 trolejbusov. Spolufinancovanie predstavuje 5 %.

Prioritou je autobusová doprava

„V prípade trolejbusovej dopravy ani mesto a ani DPMK názor nezmenili. Už niekoľkokrát deklarovali, že z hľadiska podielu a významu jednotlivých trakcií na celkových výkonoch je prioritná autobusová doprava (68 %), potom električková (24 %) a nakoniec trolejbusová doprava (8 %) a investície do vozového parku sú záležitosťou finančných možností DPMK a akcionára,“ konštatovala Karaffová, ktorá dodala, že dopravný podnik deklaroval aj to, že pokiaľ bude možnosť investovať do trolejbusovej dopravy prostredníctvom eurofondov, tak túto možnosť určite využije.

DPMK nakúpil posledné trolejbusy v roku 1999. Ich najčastejšími poruchami sú poruchy pohonu, vzduchových zariadení a korózia karosérií, ktorá súvisí s vekom týchto vozidiel. „V roku 2013 DPMK vynaložil takmer 235 000 eur na opravy a údržbu trolejbusov a ďalších takmer 104 000 eur na nákup náhradných dielov,“ uzavrela hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM