Webnoviny - Rôzne

Daniari zrušili ponuku na prenájom budovy v Košiciach

Daňové riaditeľstvo SR zrušilo ponukové konanie na poskytnutie dlhodobého prenájmu nehnuteľnosti pre daňové orgány v Košiciach.

Foto: SITA/archív Smer-SD (WEBNOVINY) – Pracovná komisia rezortu financií a daňového riaditeľstva rokovala o vyhodnotení ponúk na prenájom budovy v pondelok 13. júna. „Po oboznámení sa s odporúčaniami komisie menovanej za účelom vyhodnotenia ponúk na prenájom nehnuteľností pre sídlo daňových orgánov v Košiciach som sa rozhodol toto výberové konanie zrušiť. Urobil som tak pre nemožnosť objektívne vyhodnotiť všetky kvantitatívne a kvalitatívne parametre z predložených a doplnených údajov jednotlivých ponúk, najmä však z pohľadu vyhodnotenia ich celkového ekonomického dopadu na rozpočet verejnej správy SR,“ uvádza v zverejnenom vyhlásení generálny riaditeľ DR SR Igor Krnáč.

Generálny riaditeľ daňového riaditeľstva chce zároveň v krátkom čase požiadať príslušné odborné útvary DR SR o presnejšie špecifikovanie požiadaviek pre urýchlené vyhlásenie novej výzvy na poskytnutie dlhodobého prenájmu nehnuteľností pre sídlo daňových orgánov v Košiciach.Igor KrnáčFoto: SITA/Ľudovít Vaniher "Osobne mi veľmi záleží na tom, aby bol v procese výberu nielen dodržaný zákon, ale aby aj samotný výber budúceho sídla daňových orgánov prebehol bez najmenšieho tieňa pochybností,“ dodáva Krnáč.

Pracovná komisia pritom posudzovala v uplynulých dňoch viacero alternatív riešenia otázky umiestnenia daňových úradov v Košiciach. Po posúdení jednotlivých možností rozhodla, že najvýhodnejšou alternatívou pre daňovú správu a štát bude dlhodobý prenájom jednej budovy. „Komisia po zvážení všetkých argumentov, po vykonaní obhliadky existujúcich budov, po preštudovaní zámerov budúcej finančnej správy v zmysle platnej a pripravovanej legislatívy ako aj po zohľadnení lokálnych potrieb daňových orgánov a posúdení dopadov jednotlivých variant na výdavky verejného rozpočtu rozhodla, že najvýhodnejšou alternatívou riešenia je alternatíva číslo tri, a to dlhodobý prenájom jednej budovy,“ konštatovala komisia v závere vypracovanej analýzy.

Komisia zvažovala okrem nultého variantu aj ďalšie tri možnosti

Komisia pritom okrem nultého variantu, teda že by sa ponechal súčasný stav, zvažovala aj ďalšie tri možnosti. Prvou bola rekonštrukcia všetkých budov daňových úradov v Košiciach, druhou bola kombinácia rekonštrukcie súčasných budov a dlhodobého prenájmu a treťou dlhodobý prenájom nového sídla pre košické daňové úrady. Pre dlhodobý prenájom jednej budovy sa daniari rozhodli aj preto, že finančná náročnosť tohto riešenia je spomedzi zvažovaných riešení najvýhodnejšia. Rovnako rozhodla takmer okamžitá dostupnosť daného riešenia pre riešenie reformy daňovej správy, či možnosť vytvoriť plnohodnotné klientske kontaktné miesto.

Zo šiestich ponúk reálne dve

Z celkového počtu šiestich ponúk od firiem ponúkajúcich nové sídlo pre daňové orgány v Košiciach mali pritom reálnu šancu prenajať nehnuteľnosť Daňovému riaditeľstvu SR nakoniec iba dve spoločnosti. Komisia totiž po prijatí ponúk vylúčila štyri spoločnosti pre nedodržanie podmienok stanovených vo verejnej výzve. V hre tak zostala len spoločnosť Nitra Invest a CTR Business Center III.Budova bývalej výrobnej haly Elektromontu na periférii Košíc, ktorú ponúkala spoločnosť Nitra InvestFoto: SITA/archív Smer-SD Práve pre kritizovaný prenájom budovy od spoločnosti Nitra Invest rezort financií pristúpil k zriadeniu komisie a opätovnému výberu nového prenajímateľa budovy.

Daňové riaditeľstvo zaslalo obom spoločnostiam po vyhodnotení ich ponúk žiadosť o ich doplnenie. Spoločnosti následne svoje ponuky doplnili. Spoločnosť Nitra Invest podľa zverejnenej zápisnice z rokovania komisie doplnila požadované údaje, avšak len s čiastočnou kalkuláciou nákladov ceny služieb. Druhý záujemca, spoločnosť CTR Business center III, predložila len jednoduché stanovisko, kde garantovala a potvrdila, že v cene nájmu bude realizovať všetky ponúknuté služby, ako aj garanciu dovybavenia klientskej zóny a podateľne nábytkom. Komisia tak po posúdení oboch doplnených ponúk prijala na základe toho, že nemohla vyhodnotiť všetky kvantitatívne a kvalitatívne parametre ponúk, odporúčanie pre generálneho riaditeľa DR SR, aby ponuky ďalej neposudzoval.

Kauza prenájmu budovy pre daniarov

Predseda strany Smer-SD Robert Fico obvinil pre prenájom budovy daniarom v Košiciach koaličnú SDKÚ-DS zo straníckeho klientelizmu. Priestory pre daňové úrady za zhruba 6,6 milióna eur totiž prenajala firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) neskôr vyzvala vtedajšieho generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka, aby prijal politickú zodpovednosť. Miroslav MikulčíkFoto: SITA/Ľudovít Vaniher To odmietol minister financií Ivan Mikloš, ktorý ho do funkcie nominoval.

Minister financií a podpredseda SDKÚ-DS tvrdil, že ak je prenájom budovy pre daňové úrady kauzou, tak je to kauza práve expremiéra Roberta Fica. Za jeho vlády bola totiž podpísaná nevýhodnejšia a drahšia zmluva na prenájom menších a horších priestorov, a to pár dní pred voľbami. Mikulčík sa nakoniec svojej funkcie vzdal po tom, ako premiérka Iveta Radičová v druhej polovici apríla svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády.

Koaličné strany sa dohodli, že zodpovednosť za kauzu budovy pre daniarov v Košiciach preberá SDKÚ-DS. Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša mal pritom vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly NKÚ na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM