Alexandra Kolínská Správy

Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérom okresu!

Sobotné referendum je za nami, no pre nízku účasť bolo neplatné. Krátko po hlasovaní sa zo všetkých strán na nás začali hrnúť všakovaké výsledky. Jedna dedina v návale čísiel z nášho okresu však zaujala.

Ilustračný obrázok k článku Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérom okresu!
Zdroj: TASR

Referendum o rodine je pre nízku účasť neplatné. Aby to bolo naopak, muselo by mať viac než 50-percentnú účasť. K päťdesiatke sa však nevyšplhala a v mnohých krajoch či okresoch od nej bola aj poriadne ďaleko.

Účasť v Košickom kraji bola výrazne nižšia než celoštátny priemer. V kraji prišlo odovzdať svoj hlas len 19,08% oprávnených voličov. V okrese Košice sa v sobotu k urnám vydalo 17,52% voličov. Okres Košice-okolie mal vyššiu účasť, než bol celkorajský priemer a to 21,56 %. Viac čítajte TU.

V okrese Košice-okolie sa však našla aj neveľká obec, kde sa do všeľudového hlasovania zapojila väčšina voličov. Nový Salaš sa – na rozdiel od celoslovenskej účasti – cez päťdesiatku prehupol. Svoj hlas odovzdalo 105 zo 173 oprávnených občanov, čo je 60,69 percentná ú­časť.

S otázkou, či o prvenstve svojej obce vie a čo si o tom myslí, sme sa obrátili na starostku Nového Salaša Andreu Michalkovú. „Ja som spokojná. Aj viacerí starostovia v okolí čakali väčšiu účasť, takže som nečakala, že najvyššiu budeme mať práve my. Veľmi nás to prekvapilo a potešilo,“ povedala starostka.

Prečítajte si aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM