Alexandra Kolínská Správy

Dedina vsadila na cyklotrasy: Starosta ale má pred sebou náročnú úlohu

Prihraničná oblasť s Maďarskom v okolí povodia Hornádu a Slanských vrchov v okrese Košice-okolie ponúka turistom už rozvinutú sieť cyklotrás. Medzi nimi nezaostáva ani táto obec, ktorá okrem cyklotrás plánuje ďalšie projekty.

Ilustračný obrázok k článku Dedina vsadila na cyklotrasy: Starosta ale má pred sebou náročnú úlohu
Zdroj: TASR

V uplynulých rokoch tam s podporou eurofondov v rámci cezhraničných projektov vybudovali desiatky kilometrov trás pre vyznávačov cyklistického športu. Starosta obce Skároš Ľubomír Vranka verí, že to napomôže rozvoju turistického ruchu. „Cyklotrasy sa vybudovali, teraz je našou úlohou ich spropagovať, pritiahnuť sem cyklistov i turistov a ponúknuť im primerané služby,“ povedal Vranka.

Samotný Skároš môže podľa neho slúžiť ako východiskový bod pre rôzne cyklistické výlety. „Človek, keď príde autom, môže tu zaparkovať a urobiť si odtiaľto nejaký okruh. Alebo ak príde bicyklom z Košíc, môže sa ďalej vybrať do maďarskej Hollóházi alebo Füzéru a naspäť napríklad cez Slanec do Košíc,“ uviedol.

Od roku 2013 začala slúžiť nová cyklotrasa medzi Košicami a maďarským Sárospatakom, ktorá na slovenskom území prechádza cez Skároš, Ždaňu, Čaňu, Gyňov a Trstené pri Hornáde. Celkové náklady na slovenskom území boli vyše 764 000 eur. Vlani v horskom regióne Veľkého Miliča pribudli tri vyznačené cyklotrasy, ktoré prepájajú Slanec, Vyšnú Myšľu a Skároš s napojením na Maďarsko. Fanúšikom cykloturistiky v tejto oblasti slúži napríklad aj nová cyklotrasa zo Slanskej Huty cez jazero Izra až k maďarskej hranici.

„Myslím, že Skároš by v budúcnosti mohol byť charakteristický práve tým, že sem budú chodiť cyklisti vo väčšom množstve a že objavia túto lokalitu,“ povedal Vranka. Jedným z ďalších projektov na prilákanie turistov v tomto regióne by podľa neho mohla byť výstavba rozhľadní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM