Alexandra Kolínská Kultúra

Dedinka pri Košiciach sa hrdí skutočným unikátom: Počuli ste už o cvrkajúcich hrablách?

V údolí Slovenského krasu leží obec Háj, ktorá pre návštevníka ponúka množstvo prírodných krás a turistických atrakcií. Zachovala sa tu tradičná ľudová architektúra, ale aj ľudové zvyky a remeslá.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Košiciach sa hrdí skutočným unikátom: Počuli ste už o cvrkajúcich hrablách?
Zdroj: TASR

Starostka, ktorá je vo funkcii už šestnásty rok, prezradila, že tam žije 283 obyvateľov. Z nich takmer 80 percent je maďarskej národnosti, necelých 20 percent slovenskej národnosti a menej ako jedno percento tvoria Rómovia. Už viac ako sto rokov sa v obci Háj v okrese Košice – okolie vyrábajú unikátne cvrkajúce hrable (pôvodne csörgö gereblye).

„Sú zo surového bukového dreva. Do telesa hrablí, do predvŕtaných dier sa vkladajú špeciálne vyrezávané zuby hrablí so zvláštnymi zárezmi. Pri ich výrobe sa nepoužívajú žiadne klince,“ vysvetlila tajomstvo hájskych hrablí starostka obce Irena Gajdošová. Poznamenala, že niektorí obyvatelia používajú aj dnes hrable, ktoré prežili niekoľko generácií.

„Podobne bez klincov sa k hrabliam pridáva násada a keď drevo uschne, vzniká hotový produkt,“ doplnila. Zuby hrablí sa v otvoroch pohybujú a tým pri práci vydávajú zvuk – cvrkajú. „Dnes už je v našej obci len jeden výrobca takýchto hrablí. Volá sa Július Kalás a vyrába ich už skôr ako atrakciu v rámci ľudových remesiel,“ dodala Gajdošová. Objasnila tiež, že v minulosti v tomto kraji prekvitalo stolárske remeslo, dreva bolo dostatok, ale zrejme bolo menej klincov, tak predkovia vymysleli unikátny spôsob na výrobu tohto pracovného nástroja.

Dedinka Háj sa preslávila aj natáčaním Hollywoodskeho filmu Za nepriateľskou líniou o ktorom sme vás informovali pred pár dňami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM