Alexandra Kolínská Samospráva

Dedinským samosprávam sa to už prestalo páčiť: Vymysleli, ako prinútiť ľudí platiť za odpad!

Niektoré obecné samosprávy v košickom okolí chcú do svojich rozpočtov priniesť viac peňazí. Navrhli konkrétne opatrenie.

Ilustračný obrázok k článku Dedinským samosprávam sa to už prestalo páčiť: Vymysleli, ako prinútiť ľudí platiť za odpad!
Zdroj: TASR

Výberu poplatkov za komunálny odpad by podľa mienky niektorých obecných samospráv mohlo pomôcť, ak by sa tento poplatok zmenil v zákone na miestnu daň. „Nech sa to volá daň, lebo zväčša ľudia majú väčšiu úctu k daniam. Pritom podľa zákona je tu taký istý právny režim, takisto sa vymáha, aj sa takisto vydáva rozhodnutie o uložení toho poplatku,“ uviedla vedúca Spoločného obecného úradu Beniakovce Gabriela Hertnekiová.

Psychologický vplyv

Termín daň má podľa nej u ľudí väčšiu váhu a psychologicky viac pôsobí na povinnosť uhradiť danú sumu. Pripomenula, že v minulosti boli aj poplatky za psa či využívanie verejného priestranstva, ktoré sa v zákone zmenili na daň. Poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa v zmysle zákona neplatí za odpad, ktorý poplatník vyprodukuje, ale za odpad, ktorý vzniká v obci ako takej.

Problémy robí aj zníženie a odpustenie poplatku

Pri komunálnych odpadoch je v zákone podľa niektorých obcí problematickým ustanovenie o znížení alebo odpustení poplatku za príslušné obdobie, ak poplatník splní podmienky a predloží podklady, že sa viac ako 90 dní v zdaňovacom období nezdržiaval na území obce. Otáznym je pritom spôsob preukazovania neprítomnosti poplatníka v obci, ktoré si majú určiť samotné obce všeobecne záväzným nariadením.

Podľa Hertnekiovej formulácii v zákone mnoho ľudí nerozumie, zle si ho vykladajú a časté je potom písanie odvolaní tých, ktorým obec zníženie či odpustenie poplatku neuznala. „Je to celé príliš zložité a zbytočne komplikované. Keď je dakto poplatníkom, mal by platiť poplatok a nech v zákone je uvedené, pre koho je znížený alebo odpustený, a nie podľa toho, že sa viac ako 90 dní nezdržiava v obci,“ povedala.

Náklady v chatárskych oblastiach

Ustanovenie kriticky vnímajú najmä starostovia obcí s chatovými osadami, kde chodieva mnoho ľudí z miest. „Dobre, do jednej chaty mi prídu na 90 dní, do inej na ďalších 90 dní, ale ja tam musím zabezpečiť po celý rok auto pre zber odpadu, a hoci len po jeden papierik od cukríka, tak tie dopravné náklady tam sú. Ten zber je u nás dvojtýždňový, v letných mesiacoch dokonca týždňový, pretože sa v chatárskych osadách zdržuje viac ľudí. Naše špecifikum je, že máme viac chát ako domov, takže máme s tým skúsenosť,“ hovorí starostka Nižného Klátova Marcela Jokeľová. Ustanovenie tiež podľa nej komplikuje nastavenie výšky poplatkov, ktoré majú kryť náklady na likvidáciu odpadu, keďže nie je jasné, aký bude celkový výber.

O legislatívnej zmene poplatku za komunálny odpad na miestnu daň Ministerstvo financií SR v súčasnosti neuvažuje, čo podľa vyjadrenia jeho tlačového odboru pre TASR súvisí aj s previazanosťou miestneho poplatku na iné právne predpisy. Budúce legislatívne úpravy pri tomto poplatku rezort zapracuje na základe požiadaviek obcí, so zrušením zníženia alebo odpustenia poplatku v neviazanosti na neprítomnosť poplatníka v obci viac ako 90 dní však zatiaľ nepočíta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM