Alexandra Kolínská Kultúra

Definitívne rozhodnutie: Koncert tolerancie pri rómskej osade nebude!

Hudobný festival, na ktorom sa mali objaviť zvučné mená hudobníkov sa nakoniec konať nebude. Rozhodlo tak vedenie mesta Moldavy na odporúčanie polície. Výhlásenie však podali neskoro.

Ilustračný obrázok k článku Definitívne rozhodnutie: Koncert tolerancie pri rómskej osade nebude!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Hudobný festival Moldava Spolu, ktorý zakázalo mesto Moldava nad Bodvou rozhodnutím primátora a poslancami miestneho zastupiteľstva, sa organizátori rozhodli zrušiť. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Festival, ktorého cieľom bolo združiť Rómov aj obyvateľov mesta, kde došlo vlani v júni k policajnej razii, sa mal konať tento piatok (29.8.) v rómskej osade na Buldovskej ulici.

O festivale sme vás informovali v článku Známi hudobníci to odpália na neobvyklom mieste. Dlho sa polemizovalo nad tým, či má mesto festival povoliť, alebo nie. Viac o dôvodoch sa dočítate TU.

Festival nebude

Pre festival nebudú organizátori ETP Slovensko, EQUITY a Mestské zásahy, spolu s agentúrou Pohoda Festival hľadať ani náhradné priestory. „Bol by to zlý odkaz pre verejnosť, keby sme šli hrať niekam inam. Chceli sme, aby mali ľudia na Buldovskej ulici pocit prijatia zo strany majority,“ argumentovali. Potvrdili tiež, že voči rozhodnutiu mesta podniknú právne kroky. „Zatiaľ sme sa však nad tým nezamýšľali bližšie,“ vysvetľujú.

Výhrady mesta po termíne

Organizátori poukázali na to, že výhrady mesta, prečo nemôžu festival organizovať, dostali po termíne, ako určuje zákon. „Zakázali nám to deväť dní pred konaním festivalu, pričom doba na vyjadrenie sa k odvolaniu je 15 dní, čím sme nedostali možnosť dočkať sa výsledku pred začatím festivalu,“ upozornili organizátori. Tvrdia, že rozhodnutie mesta je založené na skutočnostiach, ktoré nie sú objektívne a pravdivé. „Je to alibistické,“ dodávajú.

Polícia odporučila zrušenie

Primátor mesta István Zachariaš odmietol podujatie v osade na odporúčanie polície. „Požiadal som organizátorov, aby mi doložili stanovisko štátnej polície, pretože potrebujem zabezpečiť poriadok a vlastnými silami to nie som schopný. Oni to neurobili. Vyžiadal som si preto stanovisko štátnej polície, kde bolo povedané, že v tom priestore v osade je to jednoducho nebezpečné,“ povedal 22. augusta.

Festival získal záštitu prezidenta SR Andreja Kisku. V avizovanom programe mali vystúpiť kapely ako Slobodná Európa, Korben Dallas, Para, Sen, Sendreiovci či miestni hudobníci.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM