Webnoviny - Rôzne

Deň narcisov dnes už 15. raz zafarbí ulice do žlta

Žlté narcisy a viac ako 16-tisíc dobrovoľníkov s pokladničkami zaplavia dnes ulice Slovenska.

Foto: SITA/Tomáš Benedikovič (WEBNOVINY) – Už pätnásty rok organizuje Liga proti rakovine svoju jedinú verejno-prospešnú zbierku Deň narcisov. Kvietok jari symbolizuje spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Posolstvo jubilejného ročníka znie: „Celý život je vo vašich rukách, ale sú aj dni, keď potrebujete cítiť pomocnú ruku iných. A je tu deň, keď ju môžete podať i vy.“ Motto má pripomenúť, že rakovina nie je len zdravotným a ekonomickým, ale aj sociálnym problémom.

Do jubilejného ročníka sa zapájajú dobrovoľníci, ktorých zastrešuje 667 zmluvných spoluorganizátorov – materské, základné, stredné školy, zdravotnícke zariadenia či skautské oddiely. Darcovia však môžu dostať kvietok aj od jednej z finalistiek Miss Slovensko. Tento rok budú dobrovoľníci označení bielym odznakom so žltým narcisom a nápisom Deň narcisov 2011, www.lpr.sk. Na odznaku bude pripevnené číslo dobrovoľníka a označenie „dobrovoľník“. Druhým identifikačným znakom je biela papierová pokladnička potlačená motívom narcisu a červeno-čiernymi grafickými prvkami, logom Ligy proti rakovine a dátumom 15. apríl 2011 Deň narcisov.

Jedinú verejno-prospešnú zbierku Ligy proti rakovine podporia v piatok aj zvieratá z bratislavskej ZOO. Všetci, čo prispejú a pripnú si symbolický narcis, budú môcť na Deň narcisov navštíviť zoopark v Mlynskej doline zadarmo. Vstup bude voľný medzi 9:00 a 18:00, posledných návštevníkov vpustia o 17:00. Podmienkou je mať pripnutý narcis. Už druhý rok bude súčasťou Dňa narcisov aj Koncert vďaky, ktorým chce Liga proti rakovine vyjadriť svojim priaznivcom vďaku za pomoc a dôveru. Odštartuje o 15:15 na námestí pri bratislavskom nákupnom centre Eurovea. Do 18:30 postupne vystúpia Nela Pocisková, Zdenka Predná, Robo Grigorov, Martin Chodúr, Marián Bango, Matuš Pišný, Desmod, The Pastels, Spojár či tanečná skupina Chica Rica. Moderovať budú Lucia Hablovičová a Richard Vrablec.

Okrem príspevku do pokladničky 15. apríla je možné Deň narcisov podporiť od 4. do 18. apríla aj zaslaním prázdnej SMS zo siete ktoréhokoľvek operátora na číslo 848. Cena jednej SMS sú dve eurá. Operátori odvedú na účet zbierky celú sumu, samotné zaslanie SMS zákazníkovi nespoplatňujú. Dobrovoľný príspevok možno poslať i na účet 2629740400/1100, otvorený špeciálne len na účel zbierky.

Finančne podporuje klinické a výskumné projekty, prispieva na vybavenie nemocničných zariadení, hospicov či paliatívnych oddelení. Podporuje tiež Centrá pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave a Košiciach, financuje rekondičné pobyty pre dospelých onkologických pacientov, tábory pre detských pacientov, ďalej edukačné a informačné materiály pre verejnosť, vzdelávanie mladej generácie v oblasti prevencie vo forme Onkologickej výchovy. Bližšie informácie o využití vyzbieraných peňazí sú na internetovej stránke www.lpr.sk.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM