Alexandra Kolínská Rôzne

Deti z Luníku IX: Majú viac info, dostali takéto školenie

Každá zacielená informácia môže podľa organizátorov školenia pomôcť zvýšiť kvalitu života, či bezpečnosť. Nástrahy sú na každom kroku. Deti z Luníku IX o tom vedia svoje.

Ilustračný obrázok k článku Deti z Luníku IX: Majú viac info, dostali takéto školenie
Zdroj: TASR

O nástrahách internetu a mobilnej komunikácie sa dnes hravou formou dozvedeli rómske deti v materskej škôlke na košickom sídlisku Luník IX v rámci projektu OVCE.sk. Zhruba stovka škôlkarov sledovala animované rozprávky na danú tému v slovenskom a rómskom jazyku. O tom, čo majú robiť, keď ich napríklad na ulici fotia cudzí ľudia mobilným telefónom ich poučil v ľudovom kroji pastiera oviec autor projektu Miro Drobný. Súčasťou programu boli pesničky, ktoré zaspieval spevák Robo Opatovský.

Pozor na facebook

„Internet, mobily sa stále posúvajú do nižších vekových hraníc, a keď chceme robiť prevenciu a mala by fungovať, tak treba o ohrození hovoriť vždy skôr, ako k nemu príde. Aby to dieťa vedelo už pred tou prvou fotkou, ktorú dá na facebook, že – pozor – aká má byť,“ priblížil zámer projektu Drobný z neziskovej organizácie eSlovensko.

Riziká internetu v rukách detí

Projekt OVCE.sk upozorňuje najmä deti a mládež na riziká internetu, mobilov a nových technológií. Pre najmenšie deti pôsobí ako prevencia, mládeži vtipne nastavuje zrkadlo ich nevhodného správania. Projekt je postavený na príbehu ovečiek používajúcich internet, ktoré žijú na salaši s múdrym bačom, ktorý pozná spôsoby, ako ich pred rizikami chrániť.

Workshopy pre materské školy

Škôlka na Hrebendovej ulici patrila k víťazom letnej výtvarnej súťaže o interaktívny workshop projektu OVCE.sk a bola prvou, kde sa takáto akcia uskutočnila. „Je nevyhnutné vzdelávať v oblasti bezpečného internetu aj deti zo sociálne slabých pomerov, ktoré možno nemajú doma počítač, ale na internet sa aj tak dostanú prostredníctvom mobilov. Preto nás veľmi potešilo, že projekt OVCE.sk prišli aj našim deťom priblížiť práve tí najpovolanejší – jeho autori,“ uviedla riaditeľka škôlky Alena Klepáčová.

Materské školy sa mohli do súťaže zapojiť tak, že spolu s deťmi vytvorili plagát na tému Ako chránia OVCE.sk deti na internete. Zo zúčastnených autori projektu vyžrebovali tri, ktoré navštívia v úvode školského roka. Na podobný workshop sa tak môžu tešiť aj MŠ Lienka zo Zvolena a MŠ Šulekovo z Hlohovca.

Vzdelávanie mobilnými zariadeniami

Do workshopu sa zapojil aj jeden z krstných rodičov knihy Ovce.sk – Robo Opatovský. „Sám som otcom. Aj keď moja dcérka je ešte malinká, viem, že ani sa nenazdám a takisto bude surfovať po internete, takže oceňujem, že je tu takýto poučný a zábavný projekt, ktorý je pre nás rodičov skvelou pomôckou,“ vysvetlil svoju aktívnu účasť.

Projekt upozorňuje na neustále sa znižujúcu vekovú hranicu pri využívaní moderných mobilných zariadení, ako sú smartfóny či tablety. „Tablet či mobil je pre dieťa zaujímavá interaktívna hračka, ktorá ho dokáže zabaviť, pomáha mu rozvíjať niektoré zručnosti, ale nemal by úplne nahradiť iné formy hry, pohybové aktivity či aktívne strávený čas s rodičmi,“ zdôrazňuje v tejto súvislosti psychologička Monika Gregussová.

Projekt OVCE.sk

Slovensko organizuje aj súťaže pre základné a stredné školy Zodpovedne.sk, kam môžu posielať vlastné projekty na tému Kyberšikana, a to do konca roka 2014.

Projekt Sheeplive, v slovenskom origináli OVCE.sk, vznikol ako súčasť projektov Zodpovedne.sk, Pomoc.sk a Stopline.sk za podpory ministerstiev školstva a vnútra. Je rozdelený na štyri hlavné časti – na detský animovaný seriál, medzinárodný internetový portál, knižné publikácie a vzdelávacie aktivity.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM