Rôzne

Detská železnička sa môže radovať: Získala pekný balík peňazí a toto chystá

Košická detská historická železnica má dôvod na radosť. Z grantu, ktorý získala, vznikne nová klubovňa a základňa pre minimúzeum. Peniaze sa nájdu aj pre množstvo ďalších nápadov a aktivít, na ktoré sa môžu tešiť Košičania i návštevníci mesta.

Ilustračný obrázok k článku Detská železnička sa môže radovať: Získala pekný balík peňazí a toto chystá
Zdroj: TASR

Klubu mladých železničiarov pri Košickej detskej historickej železnici pribudne v krátkom čase priestor na spoločné stretávanie. Klubovňa vznikne zútulnením miestnosti v prenajatej budove neďaleko stanice Čermeľ. Aktivistov podporila spoločnosť U. S. Steel a Karpatská nadácia v rámci projektu Spoločne pre región 2014.

Zriadenie klubovne a základne pre minimúzeum

Napriek aktívnej a stále sa rozširujúcej základne mladých aktivistov chýbajú od roku 2012 vhodné priestory na stretávanie, vzdelávanie a školenia. Z tohto dôvodu sa všetky aktivity dejú pod holým nebom. „Zriadenie klubovne a základne pre minimúzeum by prispelo k zlepšeniu podmienok klubu a služieb pre cestujúcich. Okrem toho chceme na trati obnoviť pôvodné návestidlá, nainštalovať a spojazdniť staničné hodiny a informačnú tabuľu,“ povedal krátko po prevzatí symbolického šeku Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice.

Z prideleného grantu vo výške 2670 eur sa členovia klubu rozhodli spolufinancovať aj ďalšie aktivity – vydávanie vlastného časopisu R-žurnál, workshopy o bezpečnosti a správaní sa na trati, divadlá pre deti a nových členov, vyrobia ďalšie tričká a šatky, ktoré sú súčasťou rovnošaty.

Ciele združenia

Pre občianske združenie je to už tretí rok úspešnej spolupráce s košickými železiarňami a Karpatskou nadáciou, ktoré prispeli k rozvoju historickej atrakcie Košíc. Združenie sa v roku 2011 stalo vlastníkom všetkých rušňov a osobných vozňov, ktoré k Detskej železnici prináležia. Medzi nimi aj 130-ročného parného rušňa Katka, ktorý je najstarším prevádzkovaným rušňom vo vyšehradskom regióne a je symbolom železničky.

„Väčšina hnuteľného majetku, teda vozidlá, návestidlá a ďalšie zariadenia boli nedostatočnou starostlivosťou a nedostatočným financovaním zničené. Cieľom nášho združenia je v úzkej spolupráci s partnermi rozvíjať a skvalitňovať prevádzkovanie železničky, a to pri zachovaní prijateľného vstupného pre všetky rodiny s deťmi a návštevníkov mesta. Podmienkou je stopercentný stav a záchrana kultúrnych hodnôt,“ dodal Lehotský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM