Alexandra Kolínská Kultúra

Detskú železnicu čaká prelomový rok: Pozrite, čo pripravujú k jubileu!

Jubileum tento rok oslávi aj Detská železnica v Košiciach. Pozrite sa, čo bude zlatým klincom programu pre tento, pre nich, prelomový rok.

Ilustračný obrázok k článku Detskú železnicu čaká prelomový rok: Pozrite, čo pripravujú k jubileu!
Zdroj: TASR

Detskú železnicu v Košiciach čaká prelomový rok a významné jubileum, počas ktorého chce rovnomenné občianske združenie upevniť dobrovoľnícku základňu mladých železničiarov, opraviť časť trate a zorganizovať desiatky kultúrnych podujatí. Zlatým klincom celoročných osláv 60. výročia vzniku železničky bude v septembri príchod historickej lokomotívy Krutwig, ktorá obohatí jej vozový park.

Občianske združenie (OZ) Detská železnica Košice získalo aj v tomto roku finančnú podporu v rámci programu Spoločne pre región, ktorý pre spoločnosť U. S. Steel spravuje Karpatská nadácia. Grant použije najmä na prípravu programu a činnosť Klubu mladých železničiarov. Tí za tri roky pôsobenia na detskej železnici nadobudli zručnosti a skúsenosti, ktoré v tomto roku chcú naplno využiť aj pri organizovaní podujatí, komunikácii s verejnosťou, starostlivosti o cestujúcich či animačnej činnosti.

Množstvo aktivít a programov

„Pripravujeme niekoľko významných aktivít a programov, ktoré by sme radi zverili práve mladým dobrovoľníkom tak, aby sa upevnili v pracovných návykoch, zodpovednom rozhodovaní, možno až riadení, všetko pod dozorom dospelých,“ priblížil riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Jedna z noviniek železnice

Sezóna na železničke sa ešte nezačala, ale už teraz sa intenzívne pracuje na novinkách. „V týchto dňoch finišujeme s prípravou na výmenu starých podvalov na trati. Pripravujeme vozidlá na sezónu a v septembri nám pribudne unikátny parný rušeň Krutwig, ktorý práve rekonštruujú reštaurátori v Česku. Je to počin, ktorý presiahne nielen hranice Košíc, regiónu, ale i Slovenska. Je to jediný parný rušeň tohto typu, ktorý sa na Slovensku dochoval, prevádzkovať sa bude len v Košiciach,“ prezradil ďalej plány na tohtoročnú sezónu Lehotský.

História a vývoj železnice

Košická detská historická železnica vznikla v roku 1955. Patrila medzi prvú stálu detskú úzkorozchodnú železnicu v bývalom Československu, ktorej účelom bola príprava mládeže na službu pri veľkej železnici. Od úspešných rokov dospela koncom 80. rokov 20. storočia na pokraj zániku. Po zmene spoločenských pomerov od roku 1989 dostala novú šancu a postupne sa prepracovala k najnavštevo­vanejším atrakciám Košíc. Zachovaná ostala aj pôvodná myšlienka výchovy mladých ľudí k práci na železnici v podobe Klubu mladých železničiarov, ktorý vďaka OZ Detská železnica Košice úspešne funguje od roku 2012.

Najstaršia funkčná parná lokomotíva

Ako informovala Zuzana Lehotská z občianskeho združenia, zachovaný inventár železnice je z historického hľadiska veľmi významný. Doposiaľ je na trati prevádzkovaná najstaršia funkčná parná lokomotíva na Slovensku – U 36.003 z roku 1884. Lokomotíva Katka spolu so siedmimi vagónmi bola v roku 1993 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Dodnes zachovaný súbor vozidiel tvorí unikátnu zbierku s rozchodom 1000 mm, ojedinelú nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Rok 2015 sa na Detskej železnici ponesie v oslavnom duchu. Séria podujatí má za cieľ zviditeľnenie tejto jedinečnej technicko-kultúrnej atrakcie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM