Lenka Fedorová Kultúra

Divadelný festival v Košiciach: Nebudú chýbať divadlá z Ukrajiny i Chorvátska

Už o pár dní sa v metropole východu stretnú divadlá z rôznych krajín, aby k tomuto umeniu pritiahli aj nových divákov. Časť programu tak budú môcť Košičania zažiť aj na ulici.

Ilustračný obrázok k článku Divadelný festival v Košiciach: Nebudú chýbať divadlá z Ukrajiny i Chorvátska
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Jubilejným 10. ročníkom Festivalu divadiel strednej Európy ožijú v septembri Košice. Divákom sa v rámci vystúpení predstavia divadlá zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a premiérovo aj z Ukrajiny a Chorvátska.

Na festivale sa stretnú rôzne žánre

„Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch prinesie festival predstavenia rôznych žánrov, pouličné a tanečné produkcie, zaujímavé spracovanie svetoznámeho dramatického textu, činohru, ale aj dve monodrámy,“ uviedol riaditeľ festivalu František Ténai.

Základným zámerom podľa neho zostáva ponúknuť ešte pred začiatkom sezóny v kamenných divadlách predstavenia, ktoré by k divadelnému umeniu pritiahli aj nových divákov. „Aj v tomto roku sa tak časť festivalového programu odohrá priamo na ulici, pred historickou budovou divadla. Určite zaujímavým zážitkom budú aj dve predstavenia v netradičnom priestore divadelných dielní,“ doplnil Ténai.

Festival sa uskutoční v dňoch 7. až 11. septembra a jeho súčasťou budú okrem 11 divadelných predstavení aj výstavy a koncert.

Predstavia sa aj zahraničné divadlá

Festival otvorí v stredu 7. septembra výstava Divadelného ústavu Bratislava, po ktorej bude v Historickej budove Štátneho divadla nasledovať slávnostný Koncert divadlokosice.sk. V ďalších predstaveniach vystúpi herečka a režisérka Sláva Daubnerová, divadlo Zagrebačko kazalište mladih z Chorvátska, Divadlo Gasparego z Liptovského Mikuláša, brnianske Divadlo Facka, maďarské divadlo Váci Dunakanyar Színház, Teatr na Walizkach z poľského mesta Vroclav, Pražský komorný balet, Teatr Polski z Bydgoszczu, trnavské Túlavé divadlo, poľská herečka Julia Holewińska a akademické divadlo Lesa Kurbasa z ukrajinského Ľvo­vu.

Predstavenia zahraničných divadiel budú uvádzané so slovenskými titulkami. Druhá z pripravovaných výstav bude venovaná divadelnému plagátu. Organizátorom festivalu je Občianske združenie Košické divadlo, spoluorganizátorom Štátne divadlo Košice.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM