Michal Lendel Kultúra

Divadlo tak trochu inak: Predstavenia sa odohrajú v košických obývačkách

Predstavenia sa odohrajú priamo v obývačkách! Tento projekt má za cieľ zaostriť na rôzne historické, sociologické a politické aspekty života Košíc a sprostredkovať estetický a etnografický prieskum inak uzatvorených priestorov. Unikátny divadelný projekt sa tak práve rozbieha.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo tak trochu inak: Predstavenia sa odohrajú v košických obývačkách
Zdroj: TASR

Nezvyčajný projekt sa práve rozbieha…

Unikátny divadelný projekt X Apartments, v rámci ktorého sa umelecké predstavenia odohrávajú priamo v súkromných bytoch, sa dnes začína v Košiciach. Netradičný formát vytvoril nemecký divadelný režisér Matthias Lilienthal a na východ Slovenska ho priniesol Goetheho inštitút pri príležitosti projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

Diváci tak majú počas štyroch dní, od dnes do nedele, možnosť navštíviť minipredstavenia na celkovo 14 zastávkach, ktoré vytvorili špecificky pre Košice umelci zo Slovenska, Nemecka, Veľkej Británie, Libanonu, Austrálie, Poľska a Rakúska. Predstavenia sa konajú pozdĺž dvoch divadelných trás v mestských častiach Šaca a Staré mesto.

Z divadla do súkromných priestorov

„Myšlienkou je vyjsť z klasických divadelných priestorov, ísť do mesta a objavovať ho, prísť do súkromných priestorov, vidieť mesto z rôznych perspektív,“ hovorí nemecká kurátorka projektu Johanna Höhmannová. Obyvatelia vybraných bytov podľa nej predstavujú sociálne vrstvy a národnostné menšiny, ktoré patria k histórii mesta i jeho súčasnosti. Ide o maďarskú, rómsku či židovskú menšinu, ale aj o zamestnancov oceliarní US Steel. „O obsahu jednotlivých predstavení neviem veľa povedať, pretože je to súčasť hry. Je to aj prekvapenie pre divákov, ktorí objavujú jednotlivé byty a to, čo sa tam deje,“ dodala.

Všetky predstavenia sa odohrávajú v súkromných bytoch alebo iných málo dostupných priestoroch. Diváci sa pešo vydajú vždy po dvoch z počiatočného bodu trasy podľa prijatého popisu. Na každej z trás navštívia sedem produkcií rôznych umeleckých žánrov – divadlo, opera, tanec, hudba, výtvarné umenie – v siedmich rôznych bytoch. Predstavenia sa opakujú v 10-minútových intervaloch, vždy len pre dvoch divákov. Prejdenie jednej trasy trvá zhruba tri hodiny.

Zaujímavé dobrodružstvo pre divákov

Podľa producenta projektu Lukáša Berbericha čaká divákov zaujímavé dobrodružstvo. Jednotlivé predstavenia reflektujú príbeh obyvateľov alebo pozadie konkrétneho bytu. „Chceli sme ukázať Košice cez jeho vnútro, jeho obyvateľov, čiže je to taký iný pohľad na mesto,“ priblížil. Celý projekt sa pripravoval viac ako rok.

Jedným z majiteľov bytov, kde sa divadlo odohráva, je turistický sprievodca a novinár Zoltán Balassa. „Je to zaujímavá a dobrá skúsenosť. Ja som robil kedysi amatérske divadlo, takže pre mňa to nie je nič nové, ale je to pohodlnejšie, že nemusím nikam chodiť a ľudia prídu ku mne,“ uviedol. Na predstavení sa pritom osobne aktívne zúčastňuje. „Ja hrám na klavíri, ľudia si pozrú moje obrazy a dostanú k tomu komentár,“ vysvetlil.

Formát X Apartments umožňuje divákom a tvorcom preskúmať málo známe a málo dostupné miesta a ich dejiny a príbehy. Umožňuje tak zaostriť na rôzne historické, sociologické a politické aspekty mesta a sprostredkovať estetický a etnografický prieskum im inak uzatvorených priestorov. „V Košiciach sa X Apartments sústredia na dve mestské časti – Šacu, ktorej životné rytmy ovplyvňujú železiarne, a Staré mesto, poznačené premenlivými dejinami strednej Európy,“ uviedli organizátori. Kurátorkami X Apartments Košice sú Katrin Mollová and Johanna Höhmannová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM