Alexandra Kolínská Samospráva

Diviakom v Ťahanovciach čoskoro odzvoní: Sídlisko sa pustilo do boja, poľovníci chystajú odstrel!

Obyvateľov mestskej časti Sídlisko Ťahanovce dlhši čas sužuje problém diviakov, ktorí začali pobehovať po sídlisku v blízkosti lesa. Miestny úrad však začal konať, poľovníci chystajú odstrel.

Ilustračný obrázok k článku Diviakom v Ťahanovciach čoskoro odzvoní: Sídlisko sa pustilo do boja, poľovníci chystajú odstrel!
Zdroj: TASR

„Celý problém spočíval v tom, že doteraz sa diviaky strielať nesmeli, no od 1. júla 2015 sa už strieľať smú. My ako mestská časť však nevieme nikomu prikázať, aby ich postrieľali. Pre nás by bolo jednoduchšie, keby ich počet zredukovali na úroveň, aby si v lese nekonkurovali. Diviaky práve kvôli tomu vychádzajú z lesa, pretože je ich veľa a nevedia si nájsť stravu,“ uviedol zástupca starostu mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Emil Petrvalský.

„My sme za to, aby sa ich počet znížil. Rozprávali sme aj s Okresným úradom životného prostredia, výsledok je taký, že všetky povolenia sú. Teraz je už len na poľovníkoch, kedy začnú robiť poriadky,“ povedal.

Podľa informácií od zástupcu starostu, našťastie zatiaľ nedošlo ku škode na zdraví človeka, diviaky väčšinou zvyknú len rozryť okolie – napríklad lúka vedľa tenisových dvorcov je celá rozrytá, takže Miestny úrad vie o tom, že zachádzajú až k obyvateľom. „Ich pohyb zaznamenávajú aj motoristi, ktorí vidia diviaky prebiehať cez cestu napríklad cez Americkú triedu, ale nijakú vážnejšiu škodu zatiaľ nespôsobili, no ani nechceme čakať, radi by sme predišli takýmto situáciám,“ dodal Petrvalský.

Či budú, alebo nebudú redukovať stavy diviačej zveri, je však otázka na poľovnícke združenie LOVENA. „Áno, vieme o tom a plánujeme sa tomuto problému v najbližšej dobe venovať. Zatiaľ sme nezaznamenali ich premnoženie v danej oblasti,“ uviedol predseda PZ LOVENA Milan Rabatin.

„Viete, to je tak, matka ide s malými a kadiaľ chodia, tadiaľ ryjú. Zaznamenali sme momentálne dve samice, jedna má približne osem mláďat a druhá desať. Okolo lesa je dosť rušno. Obyvatelia rušia diviakov a diviaky zase ľudí. Vieme o tomto probléme, chceli by sme odstreliť tých 5–6 kusov,“ dodal Rabatin na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM