Lenka Fedorová Rôzne

Diviaky sú v Košiciach dlhodobým problémom: Aká je aktuálna situácia?

Obyvateľ mestských častí, ktoré susedia s lesmi dlhšiu dobu trápi problém s diviakmi, ktoré sa neboja prísť na sídlisko. Mestské časti problém neustále riešia.

Ilustračný obrázok k článku Diviaky sú v Košiciach dlhodobým problémom: Aká je aktuálna situácia?
Zdroj: TASR

Na sociálnych sieťach sa často objavujú správy o tom, že obyvatelia sídlisk zazreli v ich blízkosti divú zver. Kontaktovali sme preto zástupcov mestských častí, v ktorých sa diviaky vyskytujú najviac či evidujú ich zvýšený počet.

Na Ťahanovciach problém neevidujú

Zástupca starostu mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Emil Petrvalský uviedol, že momentálne žiadne problémy s diviaky neevidujú. „Monitorovanie divej zvere na sídlisku má na starosti poľovné združenie Lovena, do revíru ktorého kataster sídliska spadá. Po tom ako pred časom vystrieľali poľovníci cca. 150 kusov diviačej zvere neevidujeme žiadne problémy s ich výskytom na sídlisku, aj keď v jeho blízkosti ich je možné občas zahliadnuť,“ uviedol pre Košice24 Petrvalský.

Problém s diviakmi dlho evidovali aj na sídlisku Dargovských hrdinov. Podľa slov starostu mestskej časti Jozefa Andrejčáka o výskyte diviakov v lese nad Prešovskou cestou medzi ulicami Jaltská-Benádová-Kurská vedia. Od výskytu sú v kontakte s Okresným úradom a jeho príslušným odborom, ktorý následne vydal rozhodnutie pre mestský poľovnícky zväz Lovena, ktorá má územie na starosti.

Diviaky prichádzajú ku kontajneroviskám

„Poľovnícke združenie realizovalo v zmysle rozhodnutia Okresného úradu 2× vyháňanie diviakov za súčinnosti policajných zložiek. Žiaľ vyháňanie nebolo úspešné, preto sme na podnet tohto poľovníckeho združenia požiadali Okresný úrad o vydanie rozhodnutia pre mimoriadny odstrel. To je plne v kompetencii spomínané poľovníckeho združenia,“ ozrejmil situáciu pre náš web starosta Furče.

Ako ďalej dodal, diviačia zver vychádzala už aj ku kontajneroviskám resp. k okrajovým ihriskám napr. na Benádovej ul. Termín kedy to budú realizovať zatiaľ nevedia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM