Rôzne

Do hodiny autom: Dedinky neďaleko Košíc, ktoré by mal poznať každý!

Ležia neďaleko Košíc a ukrývajú úžasné pamiatky, ktoré mnohí možno nepoznajú. Cesta k nim trvá len do hodiny autom.

Ilustračný obrázok k článku Do hodiny autom: Dedinky neďaleko Košíc, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Pravidelne vám prinášame články o zaujímavých dedinách v okolí metropoly východu, ktoré by mal poznať každý Košičan. Ukrývajú v sebe úžasné prírodné či historické bohatstvo. Prečítajte si o ďalších jedinečných dedinkách, ktoré ponúkajú skvelý zážitok.

Lačnov

Z Košíc do Lačnova vám cesta autom potrvá menej ako hodinu. Pokiaľ ste milovníkom prírody, v Lačnove si prídete na svoje. Osadu, ktorá je súčasťou obce Lipovce, obklopujú kopce pohoria Branisko. Oblasť nie je narušená nevhodnými stavebnými zásahmi. V pohorí Branisko sa nachádza Lačnovský kaňon vytvorený Lačnovským potokom. Mnohí túto turistickú atrakciu nazývajú aj malý Slovenský raj. Osada je okrem toho plná pamiatok ľudovej architektúry.

Füzér

Keďže sa metropola východu rozprestiera v blízkosti našich južných susedov, zaujímavé a pre mnohých neznáme lákadlá nájdeme aj v Maďarsku. Obec Füzér leží necelých 40 km od Košíc, čo je približne trištvrte hodiny autom. Obec je známe najmä kvôli rovnomennému hradu Füzér, ktorý sa nad ňou vypína. Podľa dostupných zdrojov siaha história hradu až do 13. storočia a patrí tak medzi najstaršie pevnosti Maďarska.

Brežany

Drevené kostolíky pútajú pozornosť už odpradávna. Jeden z nich sa nachádza len čosi cez polhodinu z Košíc autom v obci Brežany. Kostolík sv. Lukáša bol postavený v 18. storočí a svojou architektúrou je jedinečný. V kostole chýba predsieň a zdobí ho pruhovaná kresba, ktorá údajne vznikla vybielením hlinou namazaných škár medzi brvnami zrubu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM