Eliška Šándorová Správy

Do Košíc dnes priletí skupina 36 utečencov: Kde budú a dokedy u nás zostanú?

Na košické letisku dnes pristane lietadlo s ďalšími utečencami. K 37 Somálčanom, ktorí sú u nás už niekoľko dní, sa pridajú ďalší z Jemenu, informoval portál topky.sk

Ilustračný obrázok k článku Do Košíc dnes priletí skupina 36 utečencov: Kde budú a dokedy u nás zostanú?
Zdroj: TASR

V polovici apríla prišla do našej krajiny skupina 37 Somálčanov, ktorá má byť premiestnená do Spojených štátov amerických. Správu portálu topky.sk medzičasom potvrdilo ministerstvo vnútra.

Ďalší utečenci by mali priletieť dnes. „Na košické letisko priletí 36 utečencov z Jemenu so somálskou štátnou príslušnosťou. Nie sú to žiadatelia o azyl na Slovensku, ale presídlenci, teda osoby pod ochranou UNHCR,“ potvrdila Michaela Paulenová z rezortu vnútra.

Pripravia ich na odchod

Na Slovensko prišli v zmysle trojstrannej Dohody medzi vládou SR, Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu cez Slovensko. Zostanú tu pol roka a budú sa pripravovať na odchod do Kanady alebo USA.

„Integrácia bude teda prebiehať v tretej krajine. Slovensko im poskytne ubytovanie, stravovanie a základné hygienické potreby, ostatné výdavky spojené s ich pobytom na území SR hradia partneri,“ tvrdí ministerstvo.

Ľudia v ohrození

V súčasnosti je v Humennom 140 utečencov zo Somálska a Libanonu pod ochranou UNHCR a dnes pribudne 36 Somálčanov z Jemenu.

„Slovensko takto poskytuje od roku 2009 kapacity na zvládanie ťažkej situácie najmä zraniteľným utečencom, ako sú matky s deťmi, ktorí sa nachádzajú v konfliktných zónach a potrebujú okamžitú evakuáciu,“ informuje ministerstvo s tým, že od roku 2009 bolo u nás v rámci humanitárneho transferu 997 presídlencov – osôb pod ochranou UNHCR.

Čítajte aj: Fico o konfliktoch migrantov v táboroch: Ich počet je alarmujúci, musíme prijať výnimočné opatrenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM