Alexandra Kolínská Kultúra

Do Košíc prichádza desiaty ročník festivalu Thália: Čaká vás divadlo, tanec aj hudba

Divadelné a tanečné predstavenia, hudobný koncert i výstavy ponúka počas novembra a decembra desiaty ročník festivalu Thália v Košiciach. V programe sa okrem domáceho divadla Thália predstavia súbory z Maďarska, Česka a Srbska.

Ilustračný obrázok k článku Do Košíc prichádza desiaty ročník festivalu Thália: Čaká vás divadlo, tanec aj hudba
Zdroj: TASR

Festival odštartuje vo štvrtok 6. novembra v Máraiho štúdiu „Revolučný Slam poetry večer“ venovaný špecifickému štýlu básnického prednesu na revolučnú tému. „Jubilejný ročník festivalu je venovaný hlavne divadlu, ale máme aj tanečné večery, budú aj koncerty, výstavy. Všetko sa to bude odohrávať v priestoroch nášho divadla. Chceme pokračovať v tradícii priblížiť nezvyčajné žánre, ale aj silné klasické predstavenia z rôznych oblastí, kde fungujú maďarské divadlá,“ uviedol riaditeľ Divadla Thália József Czajlik.

V rámci divadelnej ponuky sa divákom 13. novembra predstaví maďarské divadlo Népszínház zo srbskej Subotice, 27. novembra to bude slávnostná premiéra hry Liliom od Ferenca Molnára. Košická Thália si ním pripomenie 45 rokov od svojho založenia. Prvý decembrový deň bude venovaný Divadlu MALEhRY z Brna, 14. decembra Thália v koprodukcii s budapeštianskym Divadelným a filmovým inštitútom uvedie premiéru muzikálu The Casting vytvoreného podľa sláveného titulu Chorus Line.

V rámci tanečných večerov sa 15. novembra s vystúpením Origo predvedie maďarské Divadlo Jelenlét spolu s netradičnou hudbou skupiny Bélaműhely. Folklórny súbor Ilosvai z Veľkej Idy predstaví svoj nový program 6. decembra, o dva dni neskôr vystúpi tanečné Divadlo Forte z Budapešti. Súčasťou programu festivalu počas Noci divadiel 15. novembra a osláv 45. výročia založenia Thálie 27. novembra budú výstavy, ako aj premietania filmov približujúcich košické maďarské divadelníctvo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM