Tlačové správy

Do Košíc sa vrátila výtvarná pýcha z 18. storočia!

Po 134 rokoch sa na Hlavnú ulicu v Košiciach vrátili reliéfy s alegóriou Moru, Vojny a Hladu. Bronzové kópie originálnych diel odhalili pri príležitosti osláv Dňa mesta Košice na známom kamennom súsoší Immaculata.

Ilustračný obrázok k článku Do Košíc sa vrátila výtvarná pýcha z 18. storočia!
Zdroj: Dnes24.sk

Originálne tabule z pozláteného medeného plechu vytvoril v rokoch 1720–1723 zlatník Juraj Immerwohl. Z ramien trojbokého pódia morového stĺpu ich z dôvodu ochrany demontovali v roku 1881, v súčasnosti sa nachádzajú v zbierkach Východoslovenského múzea (VSM).

Reliéf Moru patrí k jednému z najstarších zobrazení nemocnice na území Slovenska. „Teší ma, že súsošie Immaculata môžeme práve počas Dňa mesta odovzdať obyvateľom v pôvodnej podobe. Immaculata bola len v minulom storočí reštaurovaná štyrikrát, no nikdy sa nepristúpilo pre náročnosť a komplikovanosť k vyhotoveniu presných kópií pôvodných reliéfov, až teraz,“ konštatoval primátor Košíc Richard Raši. Návrat alegorických reliéfov na Immaculatu podporila Nadácia VÚB grantom vo výške 16 620 eur. „Som rada, že sme mohli podporiť dobrú vec a verím, že kópie reliéfov do Košíc prilákajú ďalších turistov,“ konštatovala šéfka Správnej rady Nadácie VÚB Elena Kohútiková.

Bronzové kópie alegórie Moru, Vojny a Hladu vytvoril akademický sochár Stanislav Kožela. „Pracoval som so zlievarenským cínovým bronzom, práce trvali od októbra minulého roka a bolo veľmi náročné dodržať technológiu,“ uviedol S. Kožela a prezradil, že hmotnosť každého odliatku je 60 až 70 kilogramov.

Do Košíc sa vrátila výtvarná pýcha z 18. storočia!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM