Zuzana Vajayová Kultúra

Do košického divadla prichádza zdramatizovaný Zločin a trest

Do repertoáru košickej činohry sa vracia ruská klasika. Poslednou tohtosezónnou premiérou bude v piatok 27. apríla o 19. hodine v Historickej budove ŠD dramatizácia svetoznámeho románu Zločin a trest Fjodora Dostojevského, ktorú špeciálne pre košické

Majling pred časom zdramatizoval pre SND Tolstého Anna Kareninu. „Ruská klasika ma určite neoslovuje celá. K prečítaniu niektorých „čítankových“ románov som sa musel kedysi prinútiť. Z ruskej klasiky milujem Kareninu, Besy, Karamazovcov, Idiota, Oblomova, Čechovove poviedky. Mám ich rád preto, lebo ukazujú človeka v celej jeho – ako to nazýva Auerbach – „kreaturálnosti“. So všetkými jeho besmi, zlyhaniami, rozporuplnosťou a brutalitou, ale aj humorom, Božou iskrou a súcitom. Mieša sa tu vysoké s nízkym, telesné s duchovným, tragédia s komédiou,“ odpovedal Majling na otázku Sufléra, čím ho oslovuje ruská klasika.

Urobiť dramatický text z náročného prozaického diela a dostať do divadelnej podoby všetky odtiene a polohy, v ktorých sa románové postavy ocitnú určite nie je jednoduché. Podľa Majilinga sa to dá. „Ale to by sme museli mať na Slovensku divákov, ktorí sú ochotní sedieť v divadle šesť-sedem hodín. A divadlá, ktoré sú ochotné skúšať inscenáciu tri-štyri mesiace. Keďže u nás máme na skúšanie len desať týždňov a nechceme prekročiť tri hodiny trvania inscenácie, musíme nutne redukovať. Ale možno je to aj dobre, pretože práve vďaka tomu môžu vzniknúť veľmi rozdielne dramatizácie toho istého románu. Napríklad dramatizácia, ktorú som napísal pre Košice, sa veľmi líši od tej, ktorú uviedla pred vyše desiatimi rokmi Astorka,“ vysvetlil Majling. Ako dodal spolupráca s košickým divadlom sa zrodila veľmi rýchlo a hladko. „Mám rád Zločin a trest a mám rád košické divadlo. S Mišom Vajdičkom som tu zažil dve veľmi príjemné skúšobné obdobia. Takže na kombináciu „Zločin a trest v košickom divadle“ som veľmi rád prikývol,“ dodal Majling.

Nová dramatizácia ruskej klasiky ponúkne súčasný pohľad na veľkú tému a jej filozoficko – morálne presahy do našej doby. Kto je dnešný Raskoľnikov? Kto vyšetrovateľ? A čo všetko so sebou prináša vražda sekerou? Na tieto a mnoho ďalších otázok sa pokúsi nájsť odpoveď režisér Eduard Kudláč, ktorý si k spolupráci prizval človeka najbližšieho, manželku Evu Kudláčovcú – Rácovú, autorku scénického návrhu a kostýmov.

„Divadelná podoba dramatizáciou istým spôsobom utrpí, pretože nikto nechce sedieť 9 hodín v divadle. Určite pri nej o niečo z románu divák prichádza. Ale na druhej strane, oproti literárnemu textu má divadlo výhodu vo vizuálnosti. To znamená, že tam, kde sa uberie niečo z kontextov, musí sa to nahradiť tým samotným hraním. Dúfam, že snaha o vyabstrahovanie všetkého nedôležitého z textu a o jeho akési vykostenie a posadenie do minimálne prostredia bude vykompenzovaná absolútne brilantnými hereckými výkonmi, ktoré sú žiadúce,“ povedal o predstavení režisér Kudláč, pre ktorého je táto inscenácia tiež premiérou v košickom divadle.

Silný prozaický text pretavený v drámu sľubuje veľké herecké príležitosti pre súbor činohry ŠD. V hlavnej úlohe Raskoľnikova bude spolu s domácim Andrejom Palkom alternovať hosťujúci Martin Geišberg. V ďalších postavách sa predstavia Michal Soltész ako Razumichin, Ivan Krúpa ako Porfirij, Tatiana Poláková a Lívia Dujavová ako Soňa, Alena Ďuránová ako Duňa, Beáta Drotárová ako Katerina Ivanovna, Dana Košická ako Matka, Henrieta Kecerová ako Nastasia, Peter Čižmár ako Zosimov, Róbert Šudík ako Svidrigajlov a Ľubo Záhon ako Marmeladov. Hlasy z pozadia postavám Aľony Ivanovny a Lizavety prepožičajú Adriana Krúpová a Adriana Ballová.

Zdroj: Štátne divadlo Košice

Zlocin a trest
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM