Michal Lendel Rôzne

Do mesta prišli múdre hlavy až z 9-tich krajín: Vidia jedinečnosti Košíc a hovoria o nich!

Košice odnepamäti plnili významnú úlohu na mape Európy. Práve o jedinečnosti Košíc v európskych súvislostiach prišli k nám diskutovať historici z Ruska, Francúzska, Nemecka ale aj iných štátov.

Ilustračný obrázok k článku Do mesta prišli múdre hlavy až z 9-tich krajín: Vidia jedinečnosti Košíc a hovoria o nich!
Zdroj: TASR

Sledovať postavenie a význam Košíc v premenách času je cieľom dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorá sa vo štvrtok začala v metropole východného Slovenska. Domáci i zahraniční historici na podujatí Košice v súradniciach európskych dejín hovoria o najnovších výsledkoch výskumu týkajúceho sa vývoja a významu mesta počas stáročí.

„Konferenciou chceme predstaviť jedinečnosti Košíc v európskych súvislostiach a prišli nám sem prednášatelia z deviatich krajín, ktorí tie jedinečnosti naozaj vidia. V roku, keď sú KošiceEurópske hlavné mesto kultúry, chceme vydať akési svedectvo, kým sme a kam smerujeme v rámci Európy,“ uviedla vedúca Archívu mesta Košice Mária Hajduová.

Jednotlivé prednášky prechádzajú chronologicky dejinami Košíc od doby bronzovej cez stredovek až po súčasnosť. Do konca tohto roku by mal vyjsť z konferencie trojjazyčný zborník príspevkov.

Okrem slovenských historikov na konferencii vystupujú odborníci z ČR, Rakúska, Poľska, Rakúska, Nemecka, ale aj Moldavska, Ruska a Francúzska. Témami sú napríklad prvá privilegiálna listina mesta, unikátny košický erb, multietickosť košických mešťanov, či Dóm sv. Alžbety. Konferenciu organizuje mesto Košice v spolupráci s Archívom mesta Košice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM