Richard Rovinsky Rôzne

Do pokladne mesta by malo pribudnut 101. mil eur

Mestská rada prerokovala a odporučila mestskému zastupiteľstvu prerokovať a schváliť návrh rozpočtu mesta Košice na rok 2010.

Ako informovala vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ, návrh ráta s celkovými príjmami 101 miliónov eur. Najviac peňazí by malo ísť na školstvo, dopravu a na program zdravé mesto. Schváliť rozpočet je v kompetencii mestského zastupiteľstva, ktoré zasadne 15. decembra.

„Východiská rozpočtu reálne odzrkadľujú súčasný stav ekonomiky mesta. Návrh rozpočtu je zostavený do značnej miery reštriktívne. Hlavným zámerom pri tvorbe návrhu rozpočtu na rok 2010 bolo vyrovnanie sa s dôsledkami finančnej a hospodárskej krízy formou úsporných opatrení vo všetkých oblastiach," uviedol primátor František Knapík.

Zástupca riaditeľa magistrátu a vedúci ekonomického oddelenia Richard Dlhý sa vyjadril, že v nasledujúcom roku sa očakáva ešte výraznejší prepad príjmovej položky výnos dane z príjmov fyzických osôb. „Oproti schválenému rozpočtu roku 2009 očakáva mesto Košice pokles výnosu dane z príjmov fyzických osôb (tzv. podielové dane) o päť percent, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje približne tri milióny eur. Oproti skutočnosti roka 2008 ide dokonca o pokles až o takmer 13 percent, v absolútnom vyjadrení skoro 8,5 milióna eur,“ povedal Dlhý.

„Vzhľadom na to, že požiadavky a potreby v procese prípravy a tvorby rozpočtu niekoľkonásobne prevyšovali zdrojové možnosti mesta, bolo nevyhnutné stanoviť priority a objem finančných prostriedkov do jednotlivých programov tak, aby sme zachovali základné funkcie mesta," informoval Knapík. Doplnil, že rozpočet bude aj po jeho schválení mestským zastupiteľstvom otvoreným materiálom, ku ktorému sa v prípade potreby možno v priebehu roka vrátiť a prehodnotiť financovanie jednotlivých aktivít.

Návrh budúcoročného rozpočtu obsahuje desať programov, ktoré sa ďalej členia na podprogramy a jednotlivé aktivity. Návrh je zverejnené na internetovej stránke mesta – www.kosice.sk, kde sa s ním môžu záujemcovia podrobnejšie oboznámiť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM