Alexandra Kolínská Správy

Dobročinný ples v opere pomôže deťom: Výťažok poputuje aj do Košíc!

Pripravený je v poradí už 15. ročník dobročinného plesu v opere, ktorý má pomôcť detským zdravotným zariadeniam. Jedným z nich je aj Detská fakultná nemocnica v Košiciach, kam poputuje časť výťažku z plesu.

Ilustračný obrázok k článku Dobročinný ples v opere pomôže deťom: Výťažok poputuje aj do Košíc!
Foto: Slávka Kellová

Ples v opere je nielen najväčším spoločenským podujatím svojho druhu, ale aj jedinečnou príležitosťou, ako spojiť významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života, vďaka ktorým ples naplní svoj dobročinný zámer. A tým je v nadchádzajúcom ročníku plesu pomoc pre lekárov, ktorí zachraňujú životy detí, v podobe zlepšenia ich prístrojového vybavenia.

Denne bojujú o životy detských pacientov

Detské kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré poskytujú najvyšší stupeň špecializovanej starostlivosti pre detských pacientov máme na Slovensku štyri. Jednou z nich je aj Detská fakultná nemocnica v Košiciach. Každá z detských kliník v priemere ročne hospitalizuje od 350 do 700 pacientov vo veku od 0 do 19 rokov.

„Ide pritom o detských pacientov so závažnými traumami, poraneniami lebky a mozgu, mnohopočetnými zlomeninami, poraneniami hrudníka, brušných orgánov a panvy, akútnymi respiračnými zlyhaniami, úrazmi, otravami, novorodencov s vrodenými vývojovými chybami, ale aj pacientov v procese onkologickej liečby a po transplantácii kostnej drene pri zhoršení ich zdravotného stavu,“ povedala námestníčka generálneho riaditeľa plesu Andrea Devánová.

Prístroje musia byť bezchybné, nahrádzajú vitálne funkcie

„Každý rok sa usilujeme smerovať finančnú podporu tam, kde je potrebná a kde pomôže širšiemu okruhu ľudí, najmä deťom a ich rodičom. Preto sme sa pri príležitosti pätnásteho ročníka Plesu v opere rozhodli podporiť práve detské anestéziologicko-resuscitačné kliniky. Tu lekári dennodenne zachraňujú životy detí a špičkové prístrojové vybavenie je dôležitým predpokladom pri napĺňaní ich poslania“ poznamenala Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

Pozvánka na Ples v opere je spojená aj s príspevkom 500 eur pre každý pozvaný pár. Mnohí hostia však venujú na dobročinný účel výrazne vyššie sumy. Aj vďaka tomu mohol Ples v opere do dnešného dňa pomôcť tam, kde je to najviac potrebné, celkovou sumou viac ako 821-tisíc eur. Garantom toho, že všetky príspevky získané za vstupenky a z mimoriadnych darov hostí nad cenu vstupenky sú vždy použité na dobročinný účel, sú Čestný plesový výbor aj hostiteľ Plesu v opere, spoločnosť Orange Slovensko. „Veríme, že v tomto roku, pri príležitosti 15. plesu v opere, sa nám podarí prekročiť magickú hranicu milión eur,“ zdôraznil Pavol Lančarič, zástupca hostiteľa a tiež člen Čestného plesového výboru.

Dobročinný ples v opere

Ples v opere sa bude v súlade so svojou tradíciou konať v historických priestoroch Slovenského národného divadla v sobotu 10. januára 2015. Ocenením dobročinného aj spoločenského významu je opätovná záštita hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM