Michal Lendel Rôzne

Dočkali sa ocenenia: Tieto košické školy sa pýšia medzinárodným titulom!

Súčasťou projektu Zelená škola sú aj košické školy. Ide o najväčší environmentálny projekt na svete, ktorý mení pohľad žiakov na životné prostredie. Pre školy je tento projekt príležitosťou vyčleniť sa zo šedého priemeru.

Ilustračný obrázok k článku Dočkali sa ocenenia: Tieto košické školy sa pýšia medzinárodným titulom!
Zdroj: TASR

Prednedávnom zažili Košice slávnosť odovzdávania medzinárodných titulov Zelená škola. Medzi nimi boli aj štyri školské zariadenia z Košíc, ktoré sa zaradia do spoločnosti 118 škôl po celom Slovensku. Okrem nich sa môže týmto titulom pýšiť aj Základná škola Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici, ktorá je Zelenou školou z predchádzajú­ceho roku.

Pozitíva projektu Zelená škola

Do environmentálneho projektu Zelená škola sa zapájajú školské inštitúcie, ktoré v posledných dvoch rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. No za ziskom tohto titulu stojí množstvo úsilia. Podľa slov riaditeľa školy na Jenisejskej ulici Róberta Schwarcza je dôležitá participácia všetkých, ktorých sa život v škole týka. „Snažili sme sa vplývať na žiakov, rodičov aj zamestnancov školy, aby sme znížili spotrebu energie, začali sme používať recyklovaný papier, zriadili ekoučebňu a hlavne sme sa snažili vplývať na myslenie a správanie sa ľudí,“ povedal Schwarcz.

Projekt má pre každú školu s týmto titulom niekoľko pozitív, keďže školské zariadenie dostáva metodickú podporu, konzultácie ako v danej problematike pracovať. Zároveň tým dáva najavo verejnosti aj svojim potenciálnym žiakom, že stav životného prostredia jej nie je ľahostajný.

Zelená škola na Jenisejskej ulici je rozhodnutá obhájiť udelenie certifikátu opäť v tomto roku, no nebude to pre ňu to najdôležitejšie. „Bez ohľadu na túto vec budeme pokračovať v naštartovaných aktivitách, pretože to má zmysel pre našich žiakov a ich budúcnosť,“ dodal riaditeľ.

Najväčší environmentálny program na svete

Okrem Slovenska sa certifikát udeľuje v ďalších 57 krajinách sveta. Ide o najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je v ňom vyše 52 000 škôl zo všetkých kontinentov.

kosice 24/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM