Webnoviny - Kultúra

Dokument Hranica sa z Bratislavy presunie do Košíc

Na budúci týždeň zavíta delegácia tvorcov do Košíc, kde 19. novembra na dvoch predstaveniach o 18:00 a 20:00 v kine Cinefil predstaví snímku aj košickému publiku, informovala agentúru SITA Eva Zaťková z Asociácie slovenských filmových klubov.

Dokument je o nezmyselnej hranici, ktorá rozdeľuje dedinu Slemence i ľudské osudy po dlhé desaťročia. Nielen však o nej. Režisér a scenárista Jaroslav Vojtek sa v ňom zamýšľa nad „absurdnosťou vytvárania akýchkoľvek hraníc. Nad tým, aký je človek – jednotlivec aj v tejto dobe osamotený a bezmocný voči mocenským rozhodnutiam“. Jaroslav Vojtek a dramaturg Marek Leščák, ktorí napísali aj scenár, sa zamerali najmä na vplyv necitlivo vytýčenej hranice na ľudské osudy a medziľudské kontakty. Historické pozadie preto objasnili iba v skratke pomocou archívnych záberov. Film sa nezaoberá len hranicou, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne. „Hlavnou hrdinkou“ je aj schengenská hranica, ktorá stále rozdeľuje ľudí, kedysi blízkych a dnes takmer cudzích.

Hranica už zaujala v zahraničí. Na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava zvíťazila v kategórii Mezi Moři pre najlepší dokument zo strednej a východnej Európy. V súčasnosti tvorcovia rokujú o uvedení filmu na viacerých zahraničných prehliadkach, ktoré prejavili záujem práve v Jihlave. Medzi nimi je napríklad aj festival v Krakove.

Distribúcia dokumentu Hranica podľa webovej stránky www.hranica.sk:

Bratislava 12. novembra – 30. novembra: filmový klub Charlie centrum 26. novembra: filmový klub Nostalgia 24. novembra – 25. novembra: filmový klub Mladosť

Martin 13. novembra: filmový klub Alternatíva (kino Strojár)

Malacky 18. novembra: Záhoran

Košice 19. novembra: Cinefil

SITA + TASR

Dokument Hranica sa z Bratislavy presunie do Košíc
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM