Alexandra Kolínská Samospráva

Dom sociálnych služieb v Košiciach sa dočkal ďalšej rekonštrukcie: Z akých peňazí a čo všetko sa opraví?

DSS Domko odštartoval druhú etapu rekonštrukcií. Stavenisko odovzdal prešovskej firme, ktorá bude pokračujúcu rekonštrukciu realizovať. Pozrite, čo všetko pribudne a koľko za rekonštrukciu zaplatia.

Ilustračný obrázok k článku Dom sociálnych služieb v Košiciach sa dočkal ďalšej rekonštrukcie: Z akých peňazí a čo všetko sa opraví?
Zdroj: TASR

Ďalšou fázou druhej etapy pokračuje modernizácia Domova sociálnych služieb (DSS) DOMKO v Košiciach. Vyžiada si približne 614 000 eur. Projekt s názvom Vstúpte k nám podporil Švajčiarsky finančný mechanizmus. Väčšiu časť rekonštrukcie zaplatí zo svojho Košický samosprávny kraj (KSK).

Na práce majú takmer rok

DSS DOMKO sídli v Parku mládeže v Košiciach. Stavenisko odovzdali v týchto dňoch prešovskej firme DAG SLOVAKIA, ktorá bude pokračujúcu rekonštrukciu realizovať. Práce chcú ukončiť do 30. júna budúceho roka.

„Modernizácia objektu bola rozdelená do dvoch etáp. Prvá riešila rekonštrukciu súčasného objektu DSS a jeho nadstavbu o jedno podlažie. Vytvoril sa tým priestor na poskytovanie pobytovej služby – týždenného pobytu pre desať klientov,“ informovala Katarína Jantošovičová z referátu styku s médiami a verejnosťou KSK. Dodala, že denná kapacita zariadenie je 60 klientov.

Druhá etapa rekonštrukcie

Súčasťou druhej etapy rekonštrukcie s označením II. a) bola napríklad inštalácia technológie práčovne, elektrickej prípojky, výstavba peších a prístupových komunikácií a parkovísk. V rámci prebiehajúcej etapy II. b) je v pláne dostavba kuchyne, jedálne, interiéru, pešej komunikácie, ihriska, altánku a inštalácia plynovej prípojky. V parku pribudne zároveň nová výsadba spolu s prvkami drobnej architektúry. Na dofinancovanie tejto časti chce využiť KSK prostriedky z predaja svojho majetku.

„Po dokončení rekonštrukcie v celom rozsahu prijímatelia sociálnych služieb a zamestnanci zariadenia získajú plnohodnotný priestor budovy, ale aj upravenú a bezpečnú záhradu pre športové a rekreačné využitie,“ zhodnotila Jantošovičová.

Dom sociálnych služieb Domko

Víziou DSS DOMKO je zvyšovanie kvality poskytovaných služieb zachovaním charakteru domova ako denného zariadenia pre ľudí s mentálnym postihnutím, ktorí žijú vo svojich rodinách bez obmedzenia veku. Rodiny tak ostávajú funkčné a klienti prežijú svoj život v prirodzenom prostredí.

Sociálne zariadenie poskytuje deťom a mládeži rôzne formy terapie. Vytvára im zároveň podmienky pre záujmovú a športovú činnosť. Funguje tu napríklad fotografický krúžok a divadelný súbor. DOMKO dokonca vydáva svoj vlastný časopis s názvom Kľúčik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM