Alexandra Kolínská Správy

Dopravný podnik zavedie novinku: V MHD pribudnú vysielačky pre nevidiacich

Košický Dopravný podnik prichádza s novinkou, vďaka ktorej môžu v MHD cestovať nevidiaci jednoduchšie. Do spojov plánuje zaviesť vysielačky, ktoré sú už súčasťou nových električiek. Nevidiaci mali možnosť si ich vyskúšať.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik zavedie novinku: V MHD pribudnú vysielačky pre nevidiacich
Zdroj: TASR

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sľubuje, že cestovanie mestskými hromadnými prostriedkami bude pre nevidiacich a slabozrakých v Košiciach jednoduchšie. Lepšie orientovať v električkách sa budú prostredníctvom povelových vysielačiek.

„Ako táto technológia funguje, si nevidiaci a slabozrakí vyskúšali na vlastnej koži. Podujatie sme zorganizovali v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska v rámci Kurzu rozvoja špecifických kompetencií nevidiacej a slabozrakej mládeže v Košickom kraji,“ informovala hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Nové košické električky sú vybavené technológiou, ktorá komunikuje s povelovou vysielačkou nevidiacich. Po stlačení tlačidla na vysielačke sa vo vozidle aktivuje zvukový maják, ktorý ohlási číslo a smer električky. Zároveň informuje vodiča, že do jeho vozidla nastupuje či vystupuje nevidomý.

Podľa Karaffovej klienti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorí si vyskúšali cestovanie s povelovými vysielačkami, túto aktivitu ohodnotili veľmi pozitívne. „Nová technológia im uľahčí priestorovú orientáciu a zaistí jednoduchšiu prepravu,“ dodala.

Neprehliadnite nové zmeny v MHD, ktoré nájdete v článku V košickej MHD nastali opäť veľké zmeny: Ako jazdia spoje?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM