Lukáš Zavacký Správy

Drevenice na Furči budú minulosťou: V septembri to nevyšlo, TU je ďalší termín demontáže

Pamätník ľudovej architektúry Tomáša Džadoňa, ktorý tvoria tri pôvodné drevené stodoly odstránia z paneláka na sídlisku Dargovských hrdinov (Furča) v Košiciach. Stane sa tak už onedlho.

Ilustračný obrázok k článku Drevenice na Furči budú minulosťou: V septembri to nevyšlo, TU je ďalší termín demontáže
Zdroj: TASR

Drevenice sa na 13-poschodovom paneláku inštalovali v septembri 2013. Začiatkom mája 2016 sa stanú minulosťou. Prejavil o nich záujem súkromný investor a plánuje ich prakticky využiť. Dve sú z roku 1902 z Párnice a jedna z roku 1965 z Liptovskej Tepličky.

„Po vypršaní pôvodnej dvojročnej zmluvy a opätovnom hlasovaní vlastníkov bytov o možnom predĺžení jeho existencie už nadpolovičnú väčšinu hlasov nezískal,“ vysvetlila členka realizačného tímu, Barbora Šedivá.

Projekt sa mal demontovať do konca septembra 2015, ale vzhľadom na vyťaženosť jediného technicky vhodného žeriava Demag2000 a poveternostných podmienok sa deinštalácia odložila.

Pamätník ľudovej architektúry si za necelé tri roky získal značnú mediálnu pozornosť a široký spoločenský ohlas. „Mnohí sa cítia byť hrdí na to, že vznikol na Slovensku a cenia si ho ako jeden z mála príspevkov k súčasnému umeniu vo verejnom priestore, ktorý zarezonoval aj v európskom a svetovom kontexte,“ tvrdí B. Šedivá.

Stretnutie pri príležitosti jeho odstránenia sa uskutoční 2. mája v čase od 14:00 v Bistre pod Vežiakom na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. „Na stretnutí sa bude môcť verejnosť stretnúť a porozprávať s autorom, členmi tímu a ľuďmi, ktorí na projekte spolupracovali a pomohli s jeho realizáciou,“ dodala.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM