Lukáš Zavacký Správy

Drevenice na paneláku v Košiciach sú minulosťou: Čo rozhodlo o ich odstránení?

Tri pôvodné drevené stodoly, ktoré tvorili Pamätník ľudovej architektúry Tomáša Džadoňa, odstránili z košického paneláka na sídlisku Dargovských hrdinov. Toto je dôvod!

Ilustračný obrázok k článku Drevenice na paneláku v Košiciach sú minulosťou: Čo rozhodlo o ich odstránení?
Zdroj: TASR

Na 13-poschodovej bytovke stáli od septembra 2013. Dočasne ich umiestnili na parkovisko, kde ich začali rozoberať. Demontáž by mala trvať približne 5 dní.

„Pôvodná zmluva s obyvateľmi paneláka, ktorí rozhodovali o tom, že sa drevenice na naň umiestnia, bola na dva roky. Po vypršaní zmluvy sa opäť hlasovalo o tom, či sú za to, aby pamätník existoval dlhšie a keďže nezískal dostatok hlasov, museli sme ho deinštalovať,“ uviedla členka realizačného tímu, Barbora Šedivá.

„O stodoly prejavil záujem súkromný investor, ktorý by si ich rád umiestnil na svoj súkromný pozemok. Zatiaľ si želá ostať v anonymite. Vieme od neho, že niekedy možno v lete zverejní, kde presne tie drevenice sú a sprístupnia sa verejnosti,“ povedala B. Šedivá.

Po niekoľkých rokoch sa vrátia na vidiek, konkrétne k mestu Poltár. „Prial som si, aby to tu ostalo navždy, samozrejme, ale malo to byť demokratické. Musím rešpektovať vôľu vlastníkov bytov, že sme nezískali dvojtretinovú väčšinu. Väčšina bola za, nie však tá dvojtretinová,“ skonštatoval autor diela, Tomáš Džadoň.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM