Alexandra Kolínská Krimi

Dušičky sa blížia: Takto budú na košických cintorínoch dávať pozor policajti, majú pre nás rady!

Počas dušičiek sa stávajú cintoríny omnoho frekventovanejšími. Neprehľadné masy ľudí a ich nepozornosť láka zlodejov, no večer je to skôr "zábavka" pre vandalov. Košickí policajti preto počas sviatkov zvýšia opatrnosť v okolí miest posledného odpočinku.

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: Takto budú na košických cintorínoch dávať pozor policajti, majú pre nás rady!
Zdroj: Dnes24.sk

Počas dušičiek budú na poriadok dozerať aj policajné hliadky. „Na všetkých cintorínoch v meste Košice aj v Krematóriu je dohodnuté, že už pár dní pred piatkom (niektoré stanice si už dali od pondelka minulého týždňa) chodia v nepravidelných intervaloch na priestranstvá pred cintoríny a na parkoviská,“ uviedol starší referent Odboru výkonu služby Mestskej polície Košice Róbert Juhászi.

Strážiť nebudú len Mestskí policajti

Na Verejnom cintoríne však budú hliadky Mestskej polície priamo na cintoríne. Mestskí policajti však nebudú hliadkovať sami. „Sme dohodnutí aj s Policajným zborom, aby sme tam nechodili naraz. Čiže v mieste, kde sú dva cintoríny tak jednu hodinu je hliadka Policajného zboru na jednom cintoríne a hliadka Mestskej polície na druhom cintoríne a potom si to otočia,“ dodal Juhászi.

Disciplína na parkoviskách

Polícia bude vykonávať zvýšený dohľad nad cestnou premávkou v dňoch 31. októbra až 2. novembra tohto roka. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Pod zvýšeným dohľadom budú hlavné cestné ťahy a frekventované križovatky v mestách a obciach Košického kraja. Pozornosť budeme venovať najmä disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky, ako aj ich správaniu voči chodcom.

Sviatoční vodiči

„Vyzývame vodičov, aby boli ohľaduplní a riadili sa pokynmi policajtov a parkovali tak, aby bol zabezpečený plynulý prejazd ostatných vozidiel a nedochádzalo ku kolíznym situáciám. Na cesty pribudnú aj sviatoční vodiči, polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť," vyzýva krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Pozor na zlodejov

Zlodeji a vykrádači áut neobchádzajú ani parkoviská pri cintorínoch, v najbližších dňoch budú tieto lokality pod zvýšenou ochranou poriadkovej polície. Aj keď bude zvýšený počet policajtov v blízkosti cintorínov, nedajte šancu zlodejom.

„Odporúčame vozidlo po opustení dôkladne uzamknúť a zobrať si z neho všetky cenné veci a doklady. Taška v aute, hoci aj prázdna, môže prilákať zlodeja. Zlodejovi stačí na krádež vašich vecí len niekoľko sekúnd, počas ktorých sa vzdialite od vozidla. V aute by nemali odkladať ani doklady od vozidla, či osobné doklady. Je na nich množstvo údajov, ktoré sa v nesprávnych rukách dajú ľahko zneužiť. Taktiež upozorňujeme návštevníkov cintorínov, aby kabelky a príručné tašky neodkladali na hroby a nenechávali ich bez dozoru. Majte na pamäti, že zlodej využije každú šancu,“ dodáva Mésarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM