Webnoviny - Rôzne

Dve rodiny z Luníka IX sa dobrovoľne vzdali bytov

Dve rodiny z rómskeho sídliska Luník IX dobrovoľne odovzdali byty, ktoré užívali protiprávne.

(WEBNOVINY) – Ako v piatok pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová, reagovali tak na výzvu Bytového podniku mesta Košice (BPMK), ktorý začal riešiť problematiku protiprávneho užívania nájomných bytov v celom meste Košice aj v mestskej časti Luník IX obývanej prevažne Rómami.

Vo výzvach užívateľov zároveň vyzvali, aby kontaktovali Bytový podnik mesta Košice. "V 30 prípadoch sa užívatelia aj dostavili, s každým bola vec individuálne prerokovaná právnym oddelením, bola im vysvetlená nevyhnutnosť odovzdania bytov z dôvodu ich užívania bez právneho titulu s tým, že v prípade uhradenia všetkých záväzkov však môže byť daný prípad riešený uzavretím novej nájomnej zmluvy, čím by sa ich bývanie legalizovalo,“ uviedla Viktorínová.

Dodala že mesto a bytový podnik už nemienia tolerovať ďalšie zvyšovanie nedoplatkov za bývanie na sídlisku Luník IX, prípadne jeho uhrádzanie z verejných zdrojov za neplatičov, bývanie bez platných nájomných zmlúv a neustále poškodzovanie mestského majetku.

„V prípade, ak byty nebudú vlastníkovi dobrovoľne odovzdané, ľudia nebudú chcieť komunikovať s bytovým podnikom a snažiť sa nejako riešiť problém, mesto Košice sa bude vydania bytov domáhať na súde žalobami na vypratanie nehnuteľnosti,“ povedala Viktorínová.

Doplnila, že bytové náhrady užívateľom bytov budú poskytované iba v súlade s platnou legislatívou a každý si musí niesť dôsledky, ktoré si zapríčinil sám. Zdôraznila, že už ani na sídlisku Luníku IX nebudú doplácať platiaci na neplatičov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM