Alexandra Kolínská Rôzne

Dvojsmenné vyučovanie zrušené: V Kecerovcich sa tešia z novej školy pre rómske deti

Novú budovu základnej školy (ZŠ) pre 200 detí dnes otvorili v obci Kecerovce v okrese Košice-okolie. Pre veľký počet sa žiaci dosiaľ museli v starej budove školy učiť v dvojzmennej prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Dvojsmenné vyučovanie zrušené: V Kecerovcich sa tešia z novej školy pre rómske deti
Zdroj: TASR

Na ZŠ v Kecerovciach chodí v súčasnosti do 39 tried celkovo 804 detí, všetky sú z rómskej komunity. Stará budova školy bola pritom budovaná len na 14 tried. „Museli sme improvizovať, čiže rušili sme kabinety, spájali sme triedy. Museli sme to nejako vymyslieť, aby sme pri dvojzmennej prevádzke dokázali existovať,“ povedal dnes riaditeľ ZŠ Tibor Oros. Výstavba objektu takzvaného kontajnerového typu s vybavením stála zhruba 300 000 eur, dve tretiny poskytol rezort školstva, zvyšok vykryli obec a škola.

Na slávnostnom otvorení bol dnes prítomný aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Modulové školy považuje za vhodný nástroj pre akútne potreby vzdelávania. „Museli sme nájsť rýchle lacné riešenie, aby sme odbúrali dvojzmennú prevádzku na školách, kde chodia naše deti. Som veľmi rád, že päť škôl je už odovzdaných a ďalších 11 je vo výstavbe. Nestaviame modulové školy len pre rómske deti, sú lokality, kde staviame aj pre deti z majoritných rodín, či už je to Dunajská Lužná, alebo Miloslavov,“ uviedol.

Pollák zdôraznil, že modulové školy nie sú v nijakom prípade podradné, spĺňajú všetky požiadavky a sú bežné aj v zahraničí. „Dokonca v Amerike som videl, že do takýchto škôl chodia vysokoškolskí študenti,“ dodal.

Opriebehu a plánoch výstavby sme vás informovali pred viac ako mesiacom. Viac o výstavbe modulovej školy s telocvičňou sa dočítate TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM