Rôzne

Električky naopak: Podľa Dopravného podniku to nie je kuriozita :)

V Košiciach sme zvyknutí už takmer na všetko a s obľubou hovoríme, že svet je hore nohami. Netýka sa to však električiek. Podľa dopravného podniku v Košiciach je všetko, ako má byť.

Ilustračný obrázok k článku Električky naopak: Podľa Dopravného podniku to nie je kuriozita :)
Zdroj: Dnes24.sk

Dopravný podnik musí počas výluk pre rekonštrukciu električkových tratí zabezpečovať náhradnú dopravu, kedy električkové linky nahrádzajú autobusy. Sú však aj električkové trasy, kde električky jazdia, len nemajú k dispozícii obratisko. Ktoré trasy to sú?

To je prípad vozidiel jazdiacich po zastávku Idanská. „Práve vtedy sa druhý vozeň súpravy zapája opačne. Nejde preto o žiadnu chybu ani kuriozitu. Dopravný podnik sa tak rozhodol pre zvýšenú potrebu obojsmerných vozidiel počas výluky na linkách 3, 4, 6 a R4,“ informovala Michaela Karaffová, z Dopravného podniku mesta Košice. Prevádzku takto spojených vozidiel má schválenú aj Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

„Električkové súpravy na linke 6 sú opačné spojené pre potrebu ich otáčania na dočasnej koľajovej spojke "Kalifornien“ na zastávke Idanská. V smere jazdy sa používa vždy len prvý vozeň. Druhý má dvere z opačnej strany, pričom sú jeho dvere deaktivované. Vodič po príchode na Idanskú presadne do zadného vozňa, prejde cez koľajovú spojku a rovnakým spôsobom premáva ďalej," vysvetlila Karaffová.

Ako ďalej uviedla, takto spájané vozidlá budú nasadzované najmä na linky 4 a 6, kde to umožňujú prepravné potreby a počty cestujúcich. Vozidlá v takýchto súpravách jazdia bežne počas výluk aj v iných slovenských mestách a dokonca aj v susednom Česku. Nastálo jazdia napríklad na rýchlodráhe medzi Libercom a Jabloncom u dopravcu Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Čítajte tiež:

Otestovali sme na vlastnej koži: Dostať sa autom cez centrum je viac ako umenie. Čo na to košickí šoféri?

Dôležitý oznam pre cestujúcich: Električkové trate postupne uzatvárajú, nastanú ďalšie zmeny v MHD

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM