Lenka Fedorová Rôzne

Emília, inšpektorka z košickej zoo: Zvieratá vám neublížia tak ako ľudia

Usmievavá inšpektorka chovu šeliem a opíc, Emília Kornúcová, sa pri svojej práci stretáva s rôznymi situáciami. Niekedy ide aj o život. Prečítajte si rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Emília, inšpektorka z košickej zoo: Zvieratá vám neublížia tak ako ľudia
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Emília Kornúcová je v košickej zoo inšpektorkou chovu šeliem a opíc. Jej práca je veľmi zaujímavá a nesie so sebou mnoho špecifík. O tom, čo všetko jej práca obnáša, ktoré zvieratá sú jej srdcu najbližšie i to, aký nebezpečný zážitok zažila prezradila v rozhovore.

Kedy sa u vás vyvinul vzťah k zvieratám? Kedy to celé začalo?

Odmalička som vyrastala v takej rodine, v ktorej sme doma mali zvieratá a máme ich aj doteraz. Takže by som povedala, že vzťah k zvieratám mám v sebe už od detstva.

Čo všetko máte v zoo na starosti? Aké zvieratá?

V zoo som inšpektorkou chovu opíc a šeliem a sčasti mám na starosti exoty, teda hady a plazy.

O ktoré z týchto zvierat sa staráte najradšej?

Môjmu srdcu najbližšie sú práve šelmy a potom opičky. Ale šelmy sú na prvom mieste. :)

Hovorí sa, že keď chodí tiger do tzv. osmičky, znamená to, že je nervózny. Je to pravda?

Skôr sa tomu hovorí, že sa nudí, ale neviem či je to presne o tom. To zviera má dosť priestoru, a tak im stále niečo vymýšľame. U tigra stačí, že zacíti iný pach alebo že sa prejde. Pre zvieratá zvykneme robiť aj darčeky, ktoré potom hľadajú alebo im potravu ukryjeme niekde inde ako sú zvyknuté, je to pre nich také rozptýlenie.

Hovorili ste, že máte na starosti aj opice. Je o ne stále veľký záujem?

Opice sú až veľmi inteligentné. Pre návštevníkov sú opice a šelmy najviac zaujímavé. Keď príde dieťa, tak podľa mňa sa skôr pozrie na šelmy ako na vtáky. Je to pre nich viac lákavé.

Čo vás pritiahlo práve do tejto zoo?

Tak v podstate mám vyštudovanú strednú poľnohospodársku školu v Barci, potom som študovala na vysokej škole v Nitre, a tak som chcela zostať pri zvieratách. Čo by som nemenila, je to, že som tu.

Byť zodpovedná za toľko zvierat musí byť veľmi náročné. Čo sa vám zdá na tejto práci najťažšie?

Najťažšia je práca s ľuďmi, lebo zvieratá vám neublížia tak, ako ľudia. To si myslím, že je na celej práci najťažšie. Nie manuálne pracovať, ale vychádzať s ľuďmi.

Počas svojej praxe ste sa určite stretli s rôznymi vtipnými, ale aj vážnymi situáciami. Ktoré vám najviac utkveli v pamäti?

Nepríjemné bolo, keď sme opravovali u levíc nejaký materiál. Človek si na tieto šelmy musí dávať pozor. Ľudia by sa k nim nemali otáčať chrbtom. Náš skúsený ošetrovateľ túto chybu urobil a uvedomil si to až vtedy, keď zacítil, že niečo po ňom „chňaplo“. Potom si uvedomil akú chybu urobil. Doteraz mám dieru na svetri… Čiže skončilo to naozaj len pri tom, že nič sa nestalo, ale mohlo to dopadnúť aj horšie.

Tu sa stále niečo deje a tým,že tie zvieratká poznáme, vieme kedy je čo dobré, kedy zlé. Mimika u šeliem nie je ako u ľudí, že teraz sa smeje, teraz je smutné. Ale my už vieme ako sa asi zviera cíti a čo mu je, čo potrebuje.

Môže vás zaujímať:

Miláčikovia návštevníkov v košickej zoo: Samička však vie byť i poriadne krutá! FOTO

Košická ZOO privítala ďalšie mláďatká: Dvojčatá si hneď obľúbite!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM