Tlačové správy

Energie2 vstupuje na chorvátsky trh s energiami

Chorvátsko sa stalo v poradí piatou krajinou, v ktorej bude pôsobiť pôvodne slovenská spoločnosť Energie2, a.s., zaoberajúca sa dodávkami energií. Elektrickú energiu začala spoločnosť reálne dodávať veľkoodberateľom od 1.10.2014.

Ilustračný obrázok k článku Energie2 vstupuje na chorvátsky trh s energiami
Zdroj: Dnes24.sk

Fyzické dodávky pre obyvateľstvo by chcela Energie2 začať od 1.januára 2015. Informoval o tom riaditeľ Energie2, a.s. Dávid Vlnka.

,,Energie2 , a.s., sa po úspešnom pôsobení na trhoch krajín V4, rozhodla zúročiť svoje skúsenosti na viacerých trhoch a v tomto roku založila svoju dcérsku spoločnosť aj v Chorvátsku. Dcérska firma dostala príslušné licencie v marci tohto roku. V súčasnosti už realizujeme dodávky elektrickej energie našim veľkoodberateľom aj fyzicky. Veľkoobchodné dodávky začali fyzicky od 1.10. 2014 a od budúceho roka by sme mali dodávať energie nielen firmám, aj ale obyvateľstvu. Chorvátsky trh považujeme za perspektívny, i keď pomerne zložitý. Konkurencia je tu dosť silná, ale alternatívni dodávatelia sa zatiaľ voči dominantným hráčom nepresadili, takže je tu značný priestor na rast počtu zákazníkov. Aj na tomto trhu mienime byť podstatne lacnejší a flexibilnejší než dominantní dodávatelia,“ povedal D. Vlnka.

Dodal, že alternatívny dodávateľ energií – firma Energie2, sa stala počas niekoľkých rokov významným hráčom v stredoeurópskom priestore. V súčasnosti pôsobí vo všetkých krajinách V4 – ČR, Slovensku, Poľsku, Maďarsku a najnovšie aj v Chorvátsku. V týchto štátoch má Energie2 spolu približne 100 000 zákazníkov z radov firiem, inštitúcií i obyvateľstva.

,,Situácia v jednotlivých krajinách strednej Európy je pritom značne rozdielna a rozdielny je aj trh s elektrickou energiou a zemným plynom. Čo však majú všetky spoločné je, že ešte stále väčšinu dodávok energií v týchto krajinách ovládajú tradičné dominantné, či monopolné firmy. Preto sú veľmi dôležité úlohy regulátorov trhu v jednotlivých krajinách a legislatíva, ktorá určuje stupeň liberalizácie predaja energií,“ komentoval D. Vlnka. Poukázal na to, že najlepšie podmienky pre firmy dodávajúce zemný plyn a elektrinu v strednej Európe sú v Českej republike, nasleduje Slovensko a Poľsko. Vyplýva to z doterajších skúseností, ktoré má Energie2 s predajom na trhoch v strednej Európe. V ČR je trh v liberalizácii najďalej a má aj najmenej obmedzení. Český trh je v porovnaní so slovenským a poľským najliberalizo­vanejší a umožňuje dodávateľom skutočnú voľnú súťaž, z ktorej v konečnom dôsledku ťaží zákazník. Široká konkurencia tlačí ceny nadol a odberatelia si môžu vyberať. Slovenský trh s energiami je zhruba o dva roky oneskorený za českým. Poľský trh je bezkonkurenčne najväčší. Podnikať v Poľsku v oblasti dodávok elektrickej energie a zemného plynu nie je jednoduché, hlavne kvôli administratívnym obmedzeniam. Na všetkých trhoch, kde Energie2 pôsobí, sa snaží byť výrazne lacnejšia než dominantní dodávatelia plynu a elektriny. Navyše vie firma pre veľkých odberateľov ceny ešte individuálne prispôsobiť. Umožňujú to obchody s elektrickou energiou a zemným plynom na európskych burzách a spolupráca so zahraničnými výrobcami a dodávateľmi. Tieto faktory, spolu s nižšími režijnými nákladmi a ochotou podeliť sa so zákazníkom o maržu, Energii2 umožňujú predávať elektrinu a zemný plyn dlhodobo lacnejšie, než väčšine konkurenčných spoločností.

Kontakt v SR: www.energie2.sk, tel.: 0850 166 066
Kontaktní kancelář v ČR: www.energie2.cz , email: info@energie2.cz, tel: 844 000 010, Energie2, a. s., Praha, Jihovýchodní II.; č.p. 11; Praha 4 Záběhlice
Kontakt v Poľsku: www.energie2.pl , Regon: 24293667, Energie2 spółka z ograniczona­odpowiedzialnością Energie2 s. z o.o. , ul. Jagiellońska 16/7, 40 – 032 Katowice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM