Marcel Páleš Správy

Erika Vasiľová sa opäť môže tešiť zo svojho synčeka: Dominika (5) jej súd vrátil späť

Odvolací Krajský súd v Košiciach vrátil matke Erike Vasiľovej päťročného syna, ktoré jej v máji odobral predbežným opatrením okresný súd Košice I.

Ilustračný obrázok k článku Erika Vasiľová sa opäť môže tešiť zo svojho synčeka: Dominika (5) jej súd vrátil späť
Zdroj: TASR

Informovala o tom Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v SR (APSSSR). Okresný súd dieťa dočasne odobral matke bývajúcej v košickom Centre pre obnovu rodiny Dorka. Spravil tak na návrh Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) s odôvodnením, že matka maloletého fyzicky a psychicky týra, a je ohrozený zdravý vývoj dieťaťa.

Silná citová väzba medzi matkou a dieťaťom

Podnet podalo zariadenie núdzového bývania Dorka. Okresný súd vtedy Ivete Vasiľovej tiež uložil podrobiť sa psychologickému odbornému poradenstvu v centre, kde býva. Päťročného Dominika umiestnil do starostlivosti krízového centra Dorka až do právoplatného rozhodnutia vo veci.

„Predbežné opatrenie súd v celom rozsahu zamietol a päťročného Dominika vrátil matke Erike Vasiľovej. Dieťa bolo odobraté matke kvôli údajnému týraniu bez akýchkoľvek dôkazov. Súd zistil, že neboli splnené podmienky pre nariadenie odobratia dieťaťa predbežným opatrením,“ uviedol prezident APSSSR Silvester Obuch.

Na odvolacom pojednávaní senát podľa jeho slov overil nielen silnú citovú väzbu medzi matkou a dieťaťom, ale i to, že matka sa riadne o dieťa sama stará od jeho narodenia.

Dominika umiestnili do rehole

Šéf APSSSR tvrdí, že nezisková organizácia Dorka netolerantne vnucovala matke svoje predstavy o výchove. „Demoralizovala výchovnú po zadku, či facku. Nerešpektovala matku, ktorá dieťa vychovávala v duchu ateizmu a naschvál malého Dominika deň po odobratí umiestnila do ženskej rehole Laického združenia sestier Nepoškvrneného Srdca Panny Márie Fatimskej, sídliacej v Lesnom,“ uviedol šéf APSSSR.

Matka sa so synom po obdobie 93 dní mohla podľa neho stretávať len raz za dva týždne. Nariadením predbežného opatrenia a konaním Dorky sa podľa Obucha zasiahlo neprimeraným spôsobom do práv rodiča a dieťaťa. APSSSR chce dať preveriť aj iné prípady odobratých detí predbežným opatrením do starostlivosti centra Dorka. Okrem podnetu na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dá APSSSR návrh na prešetrenie prípadu aj verejnej ochrankyni práv.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM