Silvia Karasová Správy

Európske dni baníkov a hutníkov sa v Košiciach predvedú bohatým programom!

Pätnásty ročník Európskych dní baníkov a hutníkov prebehne od štvrtka 6. júna do nedele 9.júna. Mesto Košice v rámci programu EHMK 2013 tak v týchto dňoch privítajú zástupcov banských miest z celej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Európske dni baníkov a hutníkov sa v Košiciach predvedú bohatým programom!
Zdroj: TASR

Na Slovensku sa toto významné podujatie koná vôbec prvýkrát. Záštitu nad ním prevzal prezident SR Ivan Gašparovič.

Európske dni baníkov a hutníkov sa úplne prvýkrát uskutočnili v nemeckom Luisenthale v roku 1965. Do Košíc tohto roku zavítajú v súvislosti s prestížnym titulom Košice – európske hlavné mesto kultúry 2013. O Košiciach ako hostiteľskom meste rozhodlo prezídium Združenia baníckych a hutníckych spolkov Európy po prezentácii Košíc pred dvoma rokmi v holandskom Heerlene.

Organizátori podujatia prezradili niečo viac z pripravovaného programu: „Na 15. ročníku sa doteraz zaregistrovalo viac ako 1600 účastníkov zo Slovenska, Nemecka, Rakúska, Česka, Maďarska, Holandska, Talianska, Poľska, Slovinska a Srbska. V rámci podujatia budú organizované mineralogické výstavy a burzy a súčasťou osláv bude i medzinárodná konferencia Európske baníctvo a hutníctvo včera a dnes.“

Súčasťou programu bude tiež piatkový slávnostný Šachtág, na ktorom sa zídu viacerí významní hostia, medzi inými tiež Ivan Gašparovič, vrcholní predstavitelia vlády SR a mestskej samosprávy, vedenie Technickej univerzity v Košiciach a samozrejme zástupcovia partnerov podujatia.

V sobotu program pokračuje hneď ráno o deviatej slávnostnou omšou v Dóme sv. Alžbety. Po skončení celebrovanej bohoslužby dôjde na Alžbetinej ulici k odhaleniu pamätnej tabule košickému rodákovi Gabrielovi Mikulášovi Svajczerovi. Ten bol rektorom Banskej akadémie v Banskej Štiavnici a veľmi významným odborníkom. V rámci programu sa vyberú účastníci na spoznávacie exkurzie a výlety s cieľom spoznávať banské miesta v okolí Košíc. Na pláne je tiež prehliadka hutníckeho gigantu U. S. Steel Košice.

Záverom celého podujatia bude atraktívny sprievod mestom, ktorý sa uskutoční v sobotu o 18:00 na Hlavnej ulici. Diváci sa budú môcť pokochať pohľadom na hutnícke spolky a cechy v dobovom oblečení, milovníkov muziky poteší dychová hudba. Miesto štartu a zároveň tiež cieľom sprievodu je Dolná brána.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM