Rôzne

Európsky týždeň mobility: Košická električka nemala konkurenciu

Košický dopravný podnik usporiadal aj tento rok súťaž, v ktorej si zmerali sily elekrička, elektrobus, elektrobicykel, auto i bežec. Prvenstvo si s prehľadom odniesla električka.

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility: Košická električka nemala konkurenciu
Zdroj: TASR

Uplynulý týždeň sa aj v metropole východu niesol v duchu Európskeho týždňa mobility. V tradičnej súťaži Kto skôr si počas neho zmerali sily rôzne dopravné prostriedky. Víťazom sa stala električka, ktorá presun mestom zvládla najrýchlejšie.

Košičania cestovali zadarmo

Súťaž Kto skôr odštartovala o 7:50 hodine z areálu Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Bardejovskej ulici, cieľ bol na železničnej stanici.

„Tento rok bola najrýchlejšia električka s časom 11 minút a 40 sekúnd, ktorá zdolala elektrobicykel (12:50), elektrobus (12:55) a aj osobné auto (13:10). Ako posledný dorazil bežec (15:35),“ uviedla na margo súťaže hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Svetový deň bez áut priniesol 22. septembra bezplatné cestovanie aj do metropoly východu. Označovače vo vozidlách boli prelepené a služby SMS zablokované.

Košičania si vyskúšali bike sharing či elektrobicykle

Do Európskeho týždňa mobility sa zapojila aj najväčšia košická mestská časť Západ. Pred najväčším nákupným strediskom na Terase pripravila pre verejnosť celodenné podujatie venované ekologickému spôsobu dopravy. Jedným z partnerov bol aj košický dopravný podnik, ktorý poskytol najnovší elektrobus.

Košičania si tiež mohli vyskúšať „bike sharing“, elektromobil, elektrobicykle či elektrokolobežky. Pre deti organizátori pripravili tvorivé dielne na tému ekologických spôsobov dopravy. Súčasťou programu je vyhodnotenie celonárodnej súťaže Do práce na bicykli, informovala Karaffová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM