Kultúra

Evanjelici si pripomenuli 70. výročie návratu Novoklenovčanov z Ukrajiny

Evanjelickí veriaci mali v Košiciach dôvod na radosť. Kostol na Mlynskej ulici sa dožíva 200 výročia. 30. apríla si pripomenuli 70. výročie návratu Novoklenovčanov z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Evanjelici si pripomenuli 70. výročie návratu Novoklenovčanov z Ukrajiny
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostnými evanjelickými službami Božími si v nedeľu 30. apríla o 9:30 hod. v kostole na Mlynskej ulici v Košiciach veriaci pripomenuli 70. výročie návratu Novoklenovčanov z Ukrajiny.

Pred 70 rokmi koncom apríla sa v spomínanom kostole uskutočnili prvé služby Božie po návrate stoviek obyvateľov Nového Klenovca z Ukrajiny na Slovensko.

„V roku 1827 sa do karpatských lesov neďaleko Mukačeva presťahovali z obce Klenovec v Malohonte desiatky evanjelických rodín. Stalo sa to na pozvanie grófa Františka Schönborna von Buchheim, ktorý im ponúkol priestor pre novú dedinu i dostatok pracovných príležitostí. Popri nových domovoch vybudovali si Novoklenovčania postupne aj evanjelický kostol a školu. Po druhej svetovej vojne, keď sa táto časť niekdajšej československej Podkarpatskej Rusi stala súčasťou Ukrajiny, rozhodli sa Novoklenovčania pre návrat do starej vlasti,“ uviedla mediálna poradkyňa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Košiciach Eva Bombová.

Ako povedala, po prekonaní mnohých administratívnych a iných prekážok stalo sa to skutočnosťou práve pred 70 rokmi.

„Aj mesto Košice si za nový domov zvolili mnohí Novoklenovčania, ktorí sa rozhodli pripomenúť si túto výnimočnú jubilejnú udalosť aj slávnostnými evanjelickými službami Božími,“ vysvetlila.

Spomedzi Novoklenovčanov a ich potomkov vzišlo podľa Bombovej i viacero kňazov, ako napríklad zborový farár cirkevného zboru v Kamenici v okrese Košice a senior Košického seniorátu Ján Hruška či zborový farár z Bratislavy – Dúbravky Ján Hroboň, ktorí sa s Novoklenovčanmi z Košíc a okolia stretli aj na spomínanej slávnosti.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM