Lukáš Zavacký Správy Správy

Fakulta v Košiciach inovuje: Na čo bude slúžiť moderné centrum?

Strojnícka fakulta Technickej univerzity (TUKE) otvorí začiatkom nového akademického roka Prototypové a inovačné centrum. Podrobnosti vnútri.

Ilustračný obrázok k článku Fakulta v Košiciach inovuje: Na čo bude slúžiť moderné centrum?
Zdroj: TASR

Umožniť má hlbšie prepojenie s praxou, realizáciu inovačných riešení pracovníkov fakulty a získaných patentov a priemyselných vzorov. Výsledkom výskumu na škole tak bude priamo prototyp výrobku.

„Počítam, že toto centrum otvoríme v priebehu septembra, najneskôr v polovici októbra. Budú sa v ňom realizovať všetky patenty, ktoré boli u nás vymyslené. Dotiahnu sa do prototypov, odskúšajú sa a odovzdajú príslušným výrobcom,“ priblížil dekan fakulty, František Trebuňa.

Doplnil, že fakulta má na patentovom úrade zo slovenských technických škôl najviac prijatých i odsúhlasených patentov. Výrobcovia by mali byť podľa neho najmä zo Slovenska, ale záujem o nich sú už dnes napríklad v poľských lodeniciach. Či už ide o spojky alebo prevodové mechanizmy.

Zariadenie a budovanie priestorov, kde bude centrum sídliť, je súčasťou projektu Univerzitného vedeckého parku Technicom. „Len v technológiách, ktoré sme nakúpili cez európske štrukturálne fondy, je 1,9 milióna eur,“ uviedol F. Trebuňa s tým, že ide o špičkové zariadenia.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM