Marcel Páleš Správy

Festival Chlebom a vínom v Trebišove: Návštevníci mlátili obilie či chutnali víno

Kultúrne tradície zemplínskeho regiónu spojené s dožinkami, tradičnými remeslami a kulinárskymi špecialitami priblížil včerajší festival Chlebom a vínom v areáli kaštieľa v Trebišove.

Ilustračný obrázok k článku Festival Chlebom a vínom v Trebišove: Návštevníci mlátili obilie či chutnali víno
Zdroj: SpeedwayClub.sk

Súčasťou programu boli ukážky príbehov, viažucich sa k dožinkám, oslave úrody a k regiónu Južného Zemplína.

Preniesli sa za tradíciou do 19. storočia

„Pomyselne sme sa v areáli nášho múzea preniesli do 19. storočia, keď si návštevníci mohli vyskúšať prácu na starých poľnohospodárskych strojoch, súvisiacich so žatvou, mlátením obilia, či mletím zrna na múku, a zároveň aj upiecť si svoj peceň voňavého chleba,“ uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.

Návštevníci mohli spoznať aj proces „zrodenia“ tokajského vína spojený s jeho degustáciou. Vyskúšať si mohli aj ďalšie tradičné zemplínske remeslá, a to v kováčskej vyhni, pri pletení povrazov, plisovaní sukní, či zdobení perníkov. Súčasťou pestrého programu, ktorý trvá do večera, sú automobilové veterány, minizooo, rozprávková krajina Haliganda, a vystúpenia hudobných a tanečných skupín.

Ochutnávka kulinárskych špecialít aj historický vláčik

Takzvané kulinárium umožnilo nazrieť do slovenskej gastronómie s ochutnávkou tradičných kulinárskych špecialít. Išlo o súčasť projektu Dedičstvo kulinárskeho umenia Karpatského regiónu. „Jedným z cieľov je prenos kulinárskeho dedičstva z generácie na generáciu, ako aj medzi partnerskými krajinami, medzi ktorými je okrem Slovenska aj Ukrajina, Maďarsko a Rumunsko,“ povedala koordinátorka projektu a organizátorka Iveta Tomková z košickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

Návštevníci z Košíc mohli využiť na dopravu do Trebišova historický vláčik. Program v Trebišove pokračuje Dňami mesta Trebišov, a to v piatok pod názvom Vešelo na dožinky v novom šate a v sobotu s názvom Chlieb na stôl a víno do pohára. V trebišovskom amfiteátri a parku budú súťaže, hry, vystúpenia hosťujúcich i domácich umelcov a hudobných skupín ako Helenine oči, Vidiek, Pavol Hammel, Marián Čekovský, či Efekt.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM