Zuzana Vajayová Rôzne

Festival divadiel strednej Európy prilákal množstvo divákov

Takmer 6000 divákov videlo štrnásť predstavení na štyroch scénach počas jubilejného piateho ročníka Festivalu divadiel strednej Európy, ktorý organizuje Občianske združenie Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom v Košiciach.

Ako po festivale konštatoval riaditeľ festivalu František Ténai, hoci bol v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi festival trochu iný, podarilo sa naplniť hlavné poslanie podujatia – prilákať do centra Košíc čo najviac ľudí a ponúknuť im divadelnú produkciu krajín Visegrádskej štvorky so zameraním na rôzne žánre aj štýly divadla.

„V tomto roku sme sa snažili riadiť heslom Zamerané na ľudí. Aj preto bolo v programe festivalu viac hudobných a tanečných produkcií, ponúkli sme aj niekoľko predstavení nefalšovaného pouličného divadla. Som presvedčený, že na tieto predstavenia prišli aj mnohí, ktorí si doteraz cestu do divadla nenašli a možno sme ich presvedčili, že divadlo môže aj v dnešnej dobe konkurovať napríklad elektronickým médiám,“ povedal Ténai.

Organizátori festivalu po skúsenostiach z minulých rokov sa v tomto roku snažili všetky produkcie dostať pod strechu tak, aby počasie nenarušilo pohodu účinkujúcich a divákov. Paradoxne počasie v tomto roku festivalu prialo. „To sú tie Murphyho zákony,“ s úsmevom konštatoval riaditeľ festivalu.

A ktoré predstavenia boli festivalovými hitmi? Už v prvý deň festivalu to bolo predstavenia Napichivači a lízači bratislavského divadla SkRAT. Kvôli technickým podmienkam sa hralo na Malej scéne ŠD, ktorej kapacita zďaleka nestačila pokryť záujem. „Trochu nás to mrzí, ale jednoducho nebolo možné pustiť do hľadiska či už v Historickej budove ŠD alebo na Malej scéne viac divákov ako povoľuje kapacita. Aj preto sme predstavenia z týchto scén v priamych prenosoch prenášali či už do Cavearie Theatru alebo pred hlavný vchod Historickej budovy,“ vysvetlil Ténai.

Tento krok sa osvedčil najmä v piatok (2.9.) počas predstavenia Nového Maďarského Tanečného Divadla z Budapešti s názvom Nový svet. To si okrem zaplneného hľadiska Historickej budovy ŠD pozrelo v priamom prenose niekoľko desiatok divákov. „Toto predstavenie bolo aj pre mňa príjemným prekvapením. Keď sme tento divadelný súbor pozývali, išli sme trochu do rizika. Ale ukázalo sa, že mladí maďarskí tanečníci priniesli naozaj výnimočné tanečné predstavenie podfarbené viac ako zaujímavou hudobnou zmesou,“ dodal.

Organizátori festivalu už teraz rozmýšľajú nad ďalším ročníkom. „Určite sa opäť budeme snažiť dostať do Košíc zaujímavé divadelné produkcie. Aké budú však stále závisí od finančných možností. Päť ročníkov je pre nás istým záväzkom a potvrdením, že sa nám podarilo vybudovať istú tradíciu. Aj preto chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na hladkom priebehu festivalu podieľali. Či už zamestnancom divadla, alebo partnerom, bez ktorých pomoci by sme festival usporiadať nedokázali,“ uzavrel Ténai.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM