Alexandra Kolínská Kultúra

Festival, ktorý si nenechali ujsť tisícky ľudí: Biela noc opäť zavíta do Košíc, no nielen to!

Počas minuloročnej Bielej noci zaplnili ulice Košíc tisíce ľudí. Netradičný a veľmi obľúbený festival však bude mať tento rok aj pokračovanie. Svetelné projekty sa presunú do hlavného mesta, no niektoré z nich sa objavia aj na festivale Pohoda.

Ilustračný obrázok k článku Festival, ktorý si nenechali ujsť tisícky ľudí: Biela noc opäť zavíta do Košíc, no nielen to!
Zdroj: Dnes24.sk

Biela noc, prestížny medzinárodný projekt, ponúka netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov. Počas jedného výnimočného večera sa noc v meste stáva dňom a ulice nočného mesta sú plné ľudí a umenia. Vizuálne inštalácie, digitálne umenie, koncerty, filmy, rozličné divadelné predstavenia, tanec, literatúra, performance…

Pestrá paleta umeleckých žánrov zaručí každému spoznať najnovšie trendy v rozličných umeleckých disciplínach. Popri umení obyvatelia mesta objavujú aj zaujímavé priestory, ktoré výnimočne prichýlia súčasné formy umenia ako napríklad nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, nákupné centrá, parkoviská, súkromné priestory a rôzne ľuďom bežne neprístupné miesta.

Biela noc na Bažant Pohode

Prvou sviežou letnou novinkou je, že Biela noc nadviazala spoluprácu s festivalom Bažant Pohoda a na tri dni zmení prostredie mesta za trenčianske letisko. Nadšenci hudby z celého Slovenska sa tak zoznámia s rôznymi dielami slovenských umelcov.

„Biela noc je fantastický projekt, preto som rád, že bude prezentovaná aj na našom festivale. Postupne dávame väčší priestor vizuálnemu umeniu, areál sa stáva akousi mestskou open air galériou – aj preto sme sa s Bielou nocou nemohli minúť. Sme radi, že tento košický projekt bude mať svoju verziu aj v Trenčíne na letisku, vybrané inštalácie sú parádne,” hovorí Michal Kaščák, riaditeľ festivalu Bažant Pohoda.

Na Pohode uvidíte: 946 967 456 f­arebných výbuchov ohňostroja; 100 m kresby lepiacou páskou; 500 kusov umeleckých toaletných papierov; 20 m2 kolektívnej výšivky; 1 ľudský STROJ; 3 čarovné (Biele) noci a 1 000 000 skvelých zážitkov.

Na bočnej stene Orange stagu zažiari digitálny ohňostroj Zuzany Petrovičovej a Ondreja Makšiho v novom vizuáli. Neprehliadnuteľná bude aj Bielonočná zóna, kde sa predstaví interaktívna kresba páskou Mišky Chmelíčkovej, kolektívna výšivka, participatívna performance STROJ od Lenky Kuricovej a Michala Huštatyho, a nebudú chýbať ani umelecké WC papiere od Evy Tkáčikovej, ktoré sa z Pohody rozlezú do slovenských domácností. Hlavným prepojením diel budú ako vždy zážitky, nové vnemy, participácia a interaktivita.

Z Paríža do Košíc, z Košíc do Bratislavy

Po prvej októbrovej sobote 3.10.2015 v Ko­šiciach sa Biela noc po prvýkrát presunie do hlavného mesta, kde sa v sobotu, 10.10. 2015, Bratislava rozžiari umením.

„Je to pre nás veľká výzva. Veľmi sa tešíme na nové publikum, nové zaujímavé miesta, a veľkú energiu, ktorú nám hlavné mesto ponúka. Ja osobne to vidím ako veľký posun vpred po piatich rokoch tvrdej práce. Je to skvelá šanca ako pomyselne prepojiť Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 a naše hlavné mesto Bratislavu prostredníctvom umenia. Biela noc je predovšetkým o netradičných spojeniach a som presvedčená, že festivalu prospeje nové prostredie, ktoré prinesie svieži vietor do plachiet. Biela noc sa tak stane ešte silnejšou a atraktívnejšou pre zahraničných umelcov a turistov, vznikne ešte viac kvalitných domácich diel a umelci dostanú možnosť vystavovať v dvoch najväčších slovenských mestách behom jedného týždňa,” hovorí umelecká riaditeľka Bielej noci, Zuzana Pacáková.

Biela noc v Bratislave predstaví diela domácich aj zahraničných umelcov a do programu zapojí širokú kultúrnu komunitu hlavného mesta. S organizáciou pomôže Bratislavčanom známy hudobný festival Viva Musica!.

„Viva Biela noc! S týmto pocitom sa celý náš tím zapája do projektu Biela noc, ktorý k nám do Bratislavy prichádza z Košíc. Rovnako ako náš festival, aj Biela noc predstavuje nový pohľad na kvalitné umenie. Historické centrum nášho hlavného mesta ožije súčasným umením, ktoré ho rozžiari nielen svetlom, ale aj pocitom, že sme súčasťou kultúrnej Európy,” hovorí Matej Drlička, riaditeľ Viva Musica! festivalu.

Kompletný vizuál festivalu z dielne grafickej dizajnérky Mišky Chmelíčkovej originálne prepája Košice a Bratislavu prostredníctvom hravých architektonických ikoniek – nájdete tam Kasárne, Tabačku, Ufo, Budovu Slovenského rozhlasu a mnoho ďalších symbolov našich dvoch miest.

Päťročná bilancia

Prestížny medzinárodný projekt Biela noc / Nuit Blanche sa behom piatich rokov stal neoddeliteľnou súčasťou nielen Košíc a Slovenska, ale aj medzinárodnej umeleckej scény a oficiálnej siete White Night Europe. Stal sa z neho najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku, ktorý Košičanom predstavil vyše 190 umeleckých produkcií, niekoľko desiatok európskych premiér, vyše 600 umelcov a účinkujúcich z 28 krajín, ktorých videlo približne 400 000 návštev­níkov.

Foto: ilustračné

Video: YouTube

VIDEO: Biela noc opäť zavíta do Košíc!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM