Michal Lendel Správy

Festival Quasars Ensemble & Košice: Do mesta zavítajú medzinárodne uznávaní skladatelia!

Na 4. ročník hudobného festivalu mieria hviezdy klasickej hudby! Prím bude hrať japonská klasika a švajčiarska precíznosť v podaní dvojice Toshia Hosokawu a Michaela Jarrella. No okrem nich sa môžeme tešiť aj na umelcov z našich končín.

Ilustračný obrázok k článku Festival Quasars Ensemble & Košice: Do mesta zavítajú medzinárodne uznávaní skladatelia!
Zdroj: TASR

Štvrtý ročník medzinárodného festivalu Quasars Ensemble & Košice, ktorý sa uskutoční v dňoch 18. až 22. októbra, prináša do metropoly východného Slovenska 7 koncertov komornej hudby, hostí z 8 krajín Európy a Ázie, 4 skladateľské portréty, 3 workshopy, 2 sólové recitály a 1 majstrovský kurz.

Japonská klasika a švajčiarska precíznosť…

Hviezdami tohto ročníka festivalu klasickej hudby budú dvaja poprední svetoví umelci strednej generácie – v súčasnosti najvýznamnejší žijúci japonský skladateľ, rodák z Hirošimy, Toshio Hosokawa a švajčiarsky skladateľ, celosvetovo vyhľadávaný pedagóg kompozície Michael Jarrell. Obaja poctia Košice osobnou návštevou.

V tvorbe Toshia Hosokawu sa spája svet európskej hudobnej avantgardy s exotickými vplyvmi japonskej kultúry. Výnimočnou udalosťou bude prezentácia jedného z najstarších nástrojov na svete. Japonské shô bude možné na Slovensku počuť po prvý raz.

Michael Jarrell je majstrom inštrumentácie a chýrnym znalcom nástrojov, z ktorých dokáže vydolovať maximálny potenciál. Vďaka tomu sú jeho diela interpretačne mimoriadne náročné, ale zároveň aj neobyčajne sugestívne.

Obidva skladateľské „giganty“ bude možné zažiť nielen prostredníctvom hudby, ale aj naživo, v rámci workshopov, odborných či neformálnych rozhovorov.

„Rezidenčný súbor Kasární/Kulturparku Quasars Ensemble a medzinárodný festival má už štvorročnú tradíciu. Prináša tu zásadné diela a v tomto roku aj svetovo uznávaných skladateľov. Sme veľmi radi, že Toshio Hosokawa a Michael Jarrell budú ďalšími vzácnymi hosťami, ktorí rozšíria plejádu veľmi významných osobnosti a môžeme ich privítať v tomto roku v Košiciach,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina.

Ďalší poprední umelci, ktorých si môžeme vychutnať v Košiciach

Festival spestria aj ďalšie zaujímavé osobnosti z oblasti klasickej hudby. So slovenskou skladateľkou, žijúcou v Nemecku Vierou Janárčekovou sa snúbi fantastický svet argentínskeho tanga s prvkami súčasnej experimentálnej hudby. Nevšedné spojenie vytvára nevšedný zážitok aj vďaka interpretácii komorného dua Schumacher & Breitfeld.

Hudobník Peter Katina uvedie kompletné akordeónové dielo ikony košickej kompozičnej školy – Jozefa Podprockého, vrátane úplne novej skladby vo svetovej premiére.

Maďarské sláčikové zoskupenie Krulik Quartet prepojí prvý geniálny kvartetový kus Bélu Bartóka s Hudbou pre štyri sláčikové nástroje slovenského skladateľa Ota Ferenczyho, ktorý bol ešte v roku 1948 za toto dielo v Budapešti odmenený Bartókovou cenou.

Špičkovú interpretáciu dotvorí v Budapešti žijúci rumunský klarinetista a vyhľadávaný interpret súčasnej hudby Horia Dumitrache, najmladší produkt slávnej maďarskej trúbkovej školy István Siket a vynikajúca slovenská sopranistka Eva Šušková. Po prvýkrát na Slovensku zaznie hudba rakúskeho skladateľa Johannesa Mariu Stauda či talianskeho majstra Bruna Mantovaniho v konfroncácii s tvorbou košických skladateľov (Ivan Buffa, Norbert Bodnár, Jozef Podprocký), ako aj barda slovenskej hudobnej avantgardy Jozefa Malovca, ktorého nedožité 80. narodeniny si tento rok pripomíname. Dramaturgickou perličkou je prvé slovenské uvedenie dvoch sólových Sekvencií legendárneho skladateľa Luciana Beria.

„Dramaturgia okrem skladateľských portrétov stavia do kontextu slovenskú historickú aj súčasnú hudbu so svetovou elitou. Som nesmierne rád, že to všetko zvýrazní interpretačná kvalita pozvaných hostí, vrátane workshopov a majstrovského kurzu. Ostáva nám už iba jediné, naplno si to všetko užiť,“ vyjadril sa vedúci súboru Quasars Ensemble Ivan Buffa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM