Zuzana Vajayová Rôzne

Festival Šnegenský poludník privíta mladých hudobníkov z celého sveta

Už v piatok 15. júla sa otváracím koncertom v Dome umenia v Košiciach začne tretí ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia.

Jeho organizátormi sú Sláčikový orchester Musica Iuvenalis z Košíc a Federácia festivalov Eurochestries z Francúzska. Festival, ktorého centrom sú Košice, je jedným z piatich festivalov, ktoré sa v tomto roku pod hlavičkou Eurochestries uskutočnia. Ďalšie budú vo francúzskych mestách Deux-Sčvres a Charente-Maritime, v meste Swieradow-Zdroj v Poľsku a v kanadskom Quebecu.

Prvé festivaly pod hlavičkou federácie Eurochestries sa uskutočnili v roku 1989. „V priebehu 22 rokov sa na festivaloch zúčastnilo viac ako 11.000 mladých talentovaných hudobníkov z celého sveta. Prostredníctvom stretnutí a objavov, samozrejme hudobných, a nielen nich, chceme, aby tieto festivaly boli bohaté z ľudskej, turistickej a spoločenskej stránky ako aj z pohľadu dedičstva. Ide o jedinečnú skúsenosť v živote týchto mladých ľudí, stretnúť sa vďaka hudbe s miestnymi obyvateľmi, publikom, inými hudobníkmi, inými spôsobmi práce, správania sa, inými jedlami, iným spôsobom života a myslenia. Stretnutie sa odohráva aj na druhej strane, na strane divákov. Festivaly vnášajú trocha klasickej hudby do srdca vidieckych miest v každom kúte sveta. Preto sú tieto stretnutia a objavovania vzájomné,“ povedal prezident federácie Eurochestries Claude Revolte.

Pred troma rokmi sa Slovensko a Košice stali prvým miestom v bývalých postkomunistických krajinách, kde sa festival pod hlavičkou Eurochestries uskutočnil. Iniciátorom bol umelecký vedúci a dirigent orchestra Musica Iuvenalis Igor Dohovič, ktorý sa s mladými košickými hudobníkmi pravidelne zúčastňoval na festivaloch vo Francúzsku. „Zdá sa mi, že prešlo len niekoľko týždňov, keď sme sa lúčili s druhým ročníkom. Som rád, že sa nám podarilo dotiahnuť organizáciu tohto ročníka až k začiatku festivalu a verím, že po desiatich dňoch budeme môcť opäť spokojne povedať, že dobrá vec sa podarila,“ uviedol Dohovič, ktorý je zároveň aj riaditeľom košického festivalu. Ako dodal, zorganizovať takéto podujatie v takzvanom menšinovom žánri, sa bez podpory partnerov nedá. „Som rád, že sa sláčikovému orchestru Musica Iuvenalis ako organizátorovi darí takýchto partnerov nájsť, či už vo francúzskej Federácii Eurochestries, ktorá zastrešuje aj náš festival, či už v projekte Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 a ministerstve kultúry a cestovného ruchu SR alebo na Košickom samosprávnom kraji, bez podpory ktorých by sme to nezvládli,“ doplnil Dohovič.

Festival aj v tomto roku prekročí šengenskú hranicu a jeden z koncertov sa uskutoční v ukrajinskom Užhorode. Do už aj tak bohatej mapy festivalových miest pribudnú ďalšie body. Okrem už tradičných Košíc, Vysokých Tatier, Jasova či Bardejovských Kúpeľov sa hostia festivalu predstavia aj na koncertoch v Beniakovciach či Košických Olšanoch. Viac ako polovica z dvoch desiatok koncertov sa uskutoční priamo vo festivalovom centre, Košiciach.

„Cieľom festivalu počas je od prvého ročníka búranie nezmyselných hraníc medzi ľuďmi prostredníctvom klasickej hudby a stretávanie sa mladých ľudí. Aj v tomto roku sme chceli privítať atraktívneho hosťa – orchester a zbor Al Farah zo Sýrie. Bohužiaľ, nie technické problémy, ale politická situácia v tejto krajine rozhodli, že napokon nepríde. Je smutné, že jednotlivci dokážu takto nepríjemne rozhodovať o osudoch väčšiny,“ priblížil Dohovič aj jednu nepríjemnosť pri príprave festivalu.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM