Alexandra Kolínská Kultúra

Filmová socha anjela stále púta pozornosť: V dedinke pri Košiciach pobudol aj Gene Hackman

Táto nenápadná dedinka hostila aj hollywoodsky filmový štáb. Z obyčajných ľudí sa stali herci, ktorí si zahrali so známymi hviezdami filmového plátna. Dedinčania si tak pri natáčaní aj zarobili. Z tejto sochy sa stala turistická atrakcia.

Ilustračný obrázok k článku Filmová socha anjela stále púta pozornosť: V dedinke pri Košiciach pobudol aj Gene Hackman
Zdroj: TASR

Novodobou dominantou obce Háj v okrese Košice–okolie je desaťmetrová socha anjela, ktorá stojí zhodou okolností na Anjelskej ceste pri kostole. Do očí udrie každému návštevníkovi dediny už pri príchode. Ako objasnila starostka obce Irena Gajdošová, príbeh sochy je veľmi netradičný. „Táto socha je dôkazom toho, že Háj je svetoznáma obec a stala sa súčasťou hollywoodskej filmovej produkcie,“ povedala.

Obec v zahraničí preslávil americký celovečerný film Za nepriateľskou líniou s tematikou vojny na Balkáne. Istý čas tu teda strávili aj také hviezdy filmového plátna ako Gene Hackman či Owen Wilson. „Nakrúcalo sa to v roku 2000. V záverečnej scéne zachránia Owena Wilsona spoza nepriateľskej línie práve vďaka soche anjela s odlomeným krídlom, ktorá bola orientačným bodom,“ priblížila Gajdošová.

Socha, pôvodná filmová rekvizita, je vyrobená z plastu a je potiahnutá laminátom. Je to skutočne hojne navštevovaná atrakcia, preto aj obec dala vyrobiť a osadiť orientačné tabule, ktoré návštevníkov nasmerujú k filmovému anjelovi. „Nakrúcanie filmu v našej obci malo význam nielen pre to, že sa o nás dozvedel svet. Takmer celá dedina v ňom účinkovala v úlohách štatistov a bola z toho celkom dobrá zárobková činnosť,“ dodala starostka s úsmevom.

Anjel z Hollywoodu láka pozornosť
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM