Kultúra

Kompletný prehľad: Čo všetko sa dá zažiť na Febiofeste v Košiciach

Pre fanúšikov filmu výborná správa! V Košiciach sa rozbehne medzinárodný filmový festival (MFF) Febiofest, ktorý prinesie skutočne zaujímavé tituly. Počas unikátnej akcie sa bude diskutovať aj o záchrane tradičného kina Úsmev v košickom centre.

Ilustračný obrázok k článku Kompletný prehľad: Čo všetko sa dá zažiť na Febiofeste v Košiciach
Zdroj: TASR

Do Košíc sa opäť vracia MFF Febiofest. Podujatie sa uskutoční v priestoroch Bábkového divadla na Alžbetinej ulici v dňoch 27. až 30. marca. Informoval o tom Lukáš Berberich z organizačného výboru podujatia.

Čo nás na akcii čaká?

Občianske združenie Cinefil, ktoré je organizátorom košickej časti Febiofestu spolu s Asociáciou Slovenských filmových klubov, pri tejto príležitosti organizuje aj verejnú diskusiu venovanú budúcnosti filmového klubu a kamenných kín v Košiciach.

„MFF Febiofest, 21. ročník, v Košiciach tradične nasleduje hlavnú časť festivalu konajúcu sa v Bratislave, ktorá sa už začala. Košická prehliadka ponúkne výber zo svetovej a československej časti jeho programu. Projekcie, ktoré sa uskutočnia dvakrát denne o 17:30 a 20. hodine, s výnimkou nedele 30.3., sú košickými premiérami a sú tiež jedinou príležitosťou, ako je možné tieto tituly vidieť v kinovom prostredí,“ uviedol Berberich.

Diváci si môžu pozrieť trojdielny film Agnieszky Holland Horiaci ker o osude Jána Palacha, bol ocenený ôsmimi Českými levmi, ale aj očakávaný snímok britského režiséra Richarda Ayoadea Dvojník, či najnovší dokument Filipa Remundu a Víta Klusáka Dobrý řidič Smetana. Ten je o kauze šoféra pražskej hromadnej dopravy a jeho svojskom proteste proti politickej kampani.

Diskusia na tému záchrany Úsmevu

„Diskusia na tému Budúcnosť filmového klubu v Košiciach sa uskutoční 28. marca o 20. hodine, taktiež v priestoroch Bábkového divadla. Na diskusiu sú okrem širokej verejnosti pozvaní aj zástupca mesta Košice, Silvia Dubecká – riaditeľka Asociácie Slovenských filmových klubov, Jiří Šebesta – marketingový riaditeľ kina BIOOKO v Prahe, za Cinefil budem diskutovať ja,“ dodal Berberich.

Občianske združenie si od diskusie sľubuje odpoveď na otázku – prečo v meste, ktoré malo v minulosti najnavštevovanejšie kamenné kino na Slovensku, Cinefil na Dominikánskom námestí a bolo tiež držiteľom titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013, nie je možné zabezpečiť dlhodobú prevádzku takéhoto kina a aké sú existujúce možnosti.

Petícia za záchranu Úsmevu

„Pokračujeme aj v organizácii filmových premietaní po tom, čo sme sa v posledných mesiacoch intenzívne venovali zachovaniu kina Úsmev, ako priestoru, určeného pre premietanie filmov,“ upozornil Berberich. Petíciu, ktorú za týmto účelom spustil Cinefil, podpísalo viac ako 2700 ľudí.

Keďže sa mesto Košice rozhodlo budovu kina predať, premietania sa sťahujú do alternatívnych priestorov v meste. V januári a februári ich hostilo divadlo Thália. „Práve Bábkové divadlo umožnilo konanie sa Febiofestu sprístupnením svojich priestorov pre premietanie filmov, za čo mu patrí veľká vďaka,“ uzavrel Berberich.

Kompletný program:

27.3.

  • 17:30 Tanec tigra – r. Martin Repka, 2013, Slovensko – India – Rakúsko, far., 16 min. (SV4)
  • Cudzí obed – r. Riteš Batra, 2013, Francúzsko – India – Nemecko – USA, far., 104 min. (PAN)
  • 20:00 Dvojník – r. Richard Ayoade, 2013, Veľká Británia, far., 93 min. (PAN)

28.3.

  • 17:30 Walesa, človek z nádeje – r. Andrzej Wajda, 2013, Poľsko, far., 127 min. (PAN)
  • 20:00 Verejná diskusia o budúcnosti filmového klubu v Košiciach

29.3.

  • 17:30 Dobrý řidič Smetana – r. Vít Klusák, Filip Remunda, 2013, Česko, far., 77 min.(ČSDF) + Súťaž krátkych filmov krajín V4 – ocenené filmy
  • 20:00 Omar – r. Hany Abu-Assad, 2013, Palestína, far., 97 min. (PAN)

30.3.

  • 17:00 Hořící keř – r. Agnieszka Holland, 2013, Česko, far., 206 min. (NOV)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM